Nasıl Yapılır?

Kedilerin Diş bakımı, Tırnak Bakımı ve Yemekleri

Kedilerin diş bakımı için öncelikle veterinerinizden kediler için özel üretilmiş bir diş fırçası satın almanız gerekiyor. Buna ek olarak yine kediler için üretilmiş diş macununa ihtiyacınız olacak. Ve kesinlikle insanlar için üretilmiş bir diş macununu asla kullanmayınız. Kullanmanız takdirinde kedinizin sindirim sistemine büyük ölçüde zarar verici kimyasal madde kullanmış olacaksınız. Diyelim ki yanlışlıkla kullandınız, soğuk kanlılığınızı koruyarak veteriner hekiminize gitmelisiniz. Şimdi gelelim nasıl diş fırçalayacağımıza:

  • Kedinizi kucağınıza alın ve rahatlamasını bekleyin.
  • Rahatladıktan sonra nazikçe ağzının bir tarafından dudağını kaldırın ve dişlerinin dış kısmını fırçalamaya başlayın. Buradaki önemli kısım her zaman diş etlerinden aşağıya doğru fırçalamanızdır. Bu sayede diş aralarında kalan parçaları kolaylıkla çıkarmış olacaksınız.
  • Alt çeneye geldiğinizde ise diş etinden yukarıya doğru fırçalamanız gerekmektedir. Bunu yapabilmek içinde kedinizin yanaklarının iki tarafından nazikçe bastırmanız halinde kedinizin ağzını açabileceksiniz. Ama çoğunlukla diş macunun balıklı aroması kedilerinizin ağzını açık tutacaktır.
  • Ağzının tamamını fırçaladığınızdan emin olana kadar fırçalamaya devam edin.
  • Fırçalama işlemi bittikten sonra kedinizin ağzını su ile çalkalamaya hiç gerek yoktur. Zira kediler için tasarlanmış diş macunları yenmek için yapılmıştır. Yine de işlem bitiminden sonra su kabına yönlendirmenizde fayda var.

Göz akıntıları olduğunda düzenli bir şekilde silinmelidir. İki farklı göz ayrı bezlerle silinerek, bir gözden diğerine enfeksiyon bulaştırma ihtimali en aza indirilir.

Tırnak kesimleri iki haftada bir yapılabilir.

Kulak bakımları için asla kulak pamuğu (kulak çöpü) kullanmayın. Elma sirkesi ve suyu karıştırın. Temiz bir beze üç veya dört damla kadar damlattıktan sonra kulakları yavaşça temizleyin. İki kulak için iki ayrı bez kullanmayı unutmayın. İki haftada bir temizleyebilirsiniz.

Süt ve süt ürünleri parazit yaptığı için vermemenizi öneririz. İhtiyaç halinde süte su koyarak verebilirsiniz.

Mamalarını baştan savma değil araştırarak almaya özen gösterin. Yaş mamaları ise oldukça az vermeye çalışın. (Dişleri çürütmeyi birebirdir.) Kediniz kısır ise mamalarını kısır mama olarak almanız gerekmektedir normal mama almanız takdirinde oldukça kilo alabilirler.

Tekir kediler günde 16 saat kadar uyumaktadırlar, uyanık kaldıkları vakit ise sahipleriyle oynamak isterler. İş fazlalığım çok ilgilenemiyorum diyorsanız ise tekir kediler oldukça oyuncu hayvanlar olduğu için onlara tırmanacakları, zıplayacakları bir alan oluşturmayı unutmayın.

Bugün size kedilerden bahsettik. Bu sevimli arkadaşınızla sağlıklı ve güzel zamanlar geçirmeniz dileğiyle.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu