Ölen Kişilerin Banka ve Senet Borçları Ne Olur?

Bankalardan hizmet alan kişilerin bankada hesabı da olabilir veya kullandığı kredi, kredi kartı gibi ürünlerden dolayı borçları bulunabilir. Bu yazımızda kişinin vefat etmesi halinde borçları ne olur silinir mi? Bankada parası varsa Nasıl çekilir gibi sorularına en azından sizlere genel bir bilgi vermek amacıyla cevap vermeye çalışacağız.

Ölen Kişinin Kredi Borcu

Normal şartlar altında kredi çekilirken hayat sigorta poliçesi düzenlenir ve borçlunun vefat etmesi halinde (doğal nedenler) kredi rizikosunu sigorta poliçesi üzerine alır. Mesela bir trafik kazası gibi beklenmeyen durumda sigorta borcun tamamını üstlenir hatta ödenmiş taksitler var ise onları da murislere iade eder. Yapmanız gereken bankaya başvurmak.

Ödenen Taksitler Nasıl Geri Alınır?

Öncelikle ölen kişinin bankaya Kredi Borcu (Konut, İhtiyaç yada Araç)  var ise murislerden herhangi birisi ölüm belgesi, Ölüme neden Olan hastalığı belirtir hastane raporu, Birde Hastalığın İlk teşhis tarihini gösteren belge ve bir dilekçe ile birlikte kredi borcu olan bankaya başvurması yeterlidir. Burada teşhis tarihini isteme nedeni ise teşhisin krediden başvurusundan önce mi sonra mı ona bakmak içindir.Dilekçede, “felanca TC numaralı felanca isimli vefat etmiş olup bankanıza bulunan kredi borcunun sigorta kapsamında kapatılması ile birlikte daha önceden ödenen taksitlerinin de murislere iade edilmesi hususunda”  şeklinde yazarak veraset ilamı ile birlikte borçlu bulunan banka şubesine teslim etmesi gerekir. Ortalama 20-35 gün arası banka başvuruyu sonuçlandıracaktır.

Şayet olumlu çıkarsa ve sigorta kapsamında borç kapatılırsa ödenen taksitleri de geri alırsınız Bunun için Tüm murislerin bankaya gitmesi gerekir veraset ilamı ile birlikte. Kamu Bankaları Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank geri ödemelerde çok sorun çıkartmazlar ancak özl bankalar biraz ayak süreyebilir. Ama diretirseniz ödenen taksitleri geri alırsınız gerekirse hukuk yoluna başvurun. Ama öncelikle kredinin sigorta kapsamında kapanmaş olması şart.

Banka Hangi Durumlarda Borcu Kapatmaz

Yukarıda da belirttiğimiz üzere banak sizden belgeler ister, özellikle hastalığın ilk teşhisinin konulduğu tarih önemli olmaktadır. Kredi sözleşmesi imzalanırken birlikte imza altına alınan sigorta poliçesinde hastalıklar kısmına kişi beyanı esas alınarak hastalığım yoktur şeklinde işlenmektedir işte örneğin kredi çekerken kanser hastalığı olan teşhisi konulmuş kişi kredi çekerken bu poliçeye hastalığım yok derse ve kredi vadesi içinde ölürse sigorta hastalığın teşhisinin kredi başvuru öncesi bahsi ile kredi borcunu kapatmaz ve borç murislere kalır. Nedeni ise, sigorta poliçesi beyana göre dolar ve aksi durumda sorumluluk sigorta ettirene aittir yani kredi çekene. Sigorta yalan beyan dan dolayı krediyi ödemez bu mahkemede dava konusu edilebilir ancak birşey çıkma ihtimali zayıftır.

Aslında poliçe yapılırken hastalık belirtilse en fazla poliçe bedeli yüksek çıkar ama riskte sigortaya yüklenmiş olur, tavsiyemiz kredi kullanan tüketiciler sigorta poliçesi düzenlenirken bu husussa dikkat etmeleri.

O yüzden muris bankaya başvururken ölüm belgesi, ve ölüm nedenini gösterir hastane raporunu götürmesi önerilir banka hastalığın teşhis tarihi özellikle isterse verin ama emin olun isterler.

Ölenin Kredi kartı Borcu

Kredi kartı sahibinin vefat etmesi durumunda kart borçları varsa ek hesap dediğimiz eksi bakiye vs gibi borçlar murislere kalır. Normal şartlar altında kredi kartları ve ek hesaplar için geliştirilen ve matbuu sunulan bir sigorta poliçe kapsamı yoktur ancak özel talepler ile poliçe düzenlenir ve kimse de kredi kartını ölün nedeniyle sigortalatmaz ama siz genede bir araştırın ondan sonra murisler olarak borcu ödeyin.

Ölen Kişinin Senet Borcu

Senet borçlusunun vefat etmesi durumu da bir nev’i kredi kartı gibidir hatta hiç bir ödenmeme konusunda boşluk yoktur, durumu en net olandır direk sorgusuz sualsiz murislere geçer.

Ölenin Borçlarından Murisler Nasıl Kurtulur?

Kişi vefat ettiğinde nasıl malları murislere kalıyorsa borçları da kalır murisler yani ölen kişinin eşi çocukları hiç biri yoksa kardeşleri muris olabilmekte, bu yüzden ölen kişinin borçları dağlar aşmış ise, ve terekesi (malı mülkü) yok ise, gelen borç kalandan çoksa reddi miras seçeneğini kullanmak mümkün. Reddi Miras yapıldığında tüm mallarında da feragat etmiş olur ve murislikten çıkmış olur. Ancak bunun için kişinin ölmesinden sonra üç ay içinde veraset ilam çıkartılmalı ve aynı süre (zaman) içinde mahkeme kararı ile reddi miras işlemin her bir murisin ayrı ayrı yapması gerekir. Süre geçirilirse ret hakkı kaybedilmiş olur.

Son bir not olarak ölenin eşi veya kızı reddi miras yapsalar dahi sosyal hak olan dul ve yetim aylığına başvurabilir nedeni ise dul ve yetim aylı terekeden sayılmaz sosyal hak kapsamında olduğundan borçlar kanununa tabii değildir.

Bu yazımızda genel bir çerçeve çizmeye çalıştık ve basit durumlar için bir kaç öneri sunduk ancak karmaşık alacak verecekler ticari hususlar için bir avukata danışmanız yada hukuk bürolarından destek almanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.. Esen kalın..

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sporsell