Nedir?

PNÖMONİ (ZATÜRRE) NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

PNÖMONİ (ZATÜRRE) NEDİR?  BELİRTİLERİ NELERDİR?

Pnömoni ya da daha çok bilinen adıyla zatürre, alveol adı verilen hava keseciklerinin iltihaplı bir sıvıyla dolması sonucu oluşan ve akciğere zarar veren bir hastalıktır. Bakteri, virüs ya da az da olsa mantarların sebep olduğu enfeksiyonlar sonucu oluşan pnömoni (zatürre), özellikle 0-5 yaş arası çocuklarda ve 65 yaş üstü yaşlılarda ölümcül etkiye sahiptir. Aynı zamanda bağışıklığı zayıf olan insanlar için de aynı durum geçerlidir. Pnömoni hastalığına neden olan etkenlerden bazıları sigara içmek, kronik böbrek ve kronik karaciğer yetmezliği, bağışıklığın zayıf olması durumlarıdır. Peki Zatürre neden ortaya çıkar? Zatürre belirtileri nelerdir? Zatürre nasıl tedavi edilir? Zatürre hakkında merak edilenleri yazımızda derledik. İşte Pnömoni yani zatürre hakkında bilinmeyenler.


İlginizi Çekebilir! Uçuk Nedir, Neden Ortaya Çıkar?

Pnömoni Belirtileri Nelerdir?

Zatürre, insanların yaşamlarını gerçek anlamda sekteye uğratan ve sonucu ölüme kadar uzanan bir hastalıktır. İlk başlarda hastalık soğuk algınlığı belirtileri ile aynıdır. Halihazırda soğuk algınlığı durumunda iyi bakılmayan hastaların durumu zatürre hastalığına doğru yönelir. Yani soğuk algınlığı ile ilgilenilmediğinde bir ileri safha olan zatürre hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalığın tedavisi soğuk algınlığının tedavisinden çok daha zor ve uzun zaman gerektirir. Peki pnömoni belirtileri nelerdir?

Pnömoni belirtileri genellikle soğuk algınlığının belirtileri benzerlik göstermekle birlikte, bu belirtiler soğuk algınlığında ortaya çıktığından çok daha şiddetli bir şekilde hastada ortaya çıkar. Maddeler halinde zatürre belirtilerini açıklamak gerekirse;

  • Yüksek ateş,
  • öksürük,
  • nefes yetmezliği,
  • ateş,
  • balgam çıkarma,
  • bulantı,
  • kusma
  • tansiyon düşüklüğüdür.

Yukarıda yer alan belirtilerin yanı sıra soğuk algınlığı gibi başka hastalıkların da kendini zatürreye çevirme ihtimali bulunmaktadır. Bunlardan biri de henüz aşısı bulunamayan korona virüstür. Hastalık, en son aşamada akciğerlere bulaşıp kendini pnömoni yani zatürre hastalığına çeviriyor. Pnömoniden nasıl korunulacağı sorusu ise çokça sorulan sorulardan biridir. Öncelikle pnömoniye neden olan etkenlerden uzak durulmalıdır. Örneğin sigara içmek akciğerlere çok fazla zarar verip pnömoniyi (zatürre) tetikler. Bu nedenle sigara tüketen insanların korona virüs (Covid-19) ya da zatürre gibi akciğerleri etkileyen hastalıklara yakalanma ihtimalleri daha yüksektir. Aynı şekilde düzenli bir şekilde doktor kontrolüne gitmek, sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmek ve stresten uzak durmak da pnömoniden kavinmaniza ve daha sağlıklı bir şekilde yaşamanıza yardım edecektir. Pnömoniye aynı zamanda grip gibi hastalıklar da neden olmaktadır. Bu yüzden grip olan insanlarla temastan kaçınmanız ve aynı zamanda bu pandemi süreci boyunca dışarı çıkarken maske takmanız sağlığınız için gerçek anlamda önem taşıyor. Peki zatürre hastalığı nasıl tedavi edilir? Tedavi süreci ne kadar sürer?  


İlgniizi Çekebilir! Yürüyen Ölü Sendromu

Pnömoni Nasıl Tedavi Edilir?

Zatürre uzun zamandır insanların baş etmeye çalıştığı hastalıklardan biridir. Yani yeni karşılaşılan bir hastalık değildir. Bu nedenle de tıp dünyası tarafından hastalığa karşı bazı önlemler de bundan bir süre önce alınmıştır. Pnömoni hastalığının nedeni olan streptococcus bakterisine karşı hazırlanmış bir aşı bulunmaktadır. Bu aşı insanları tamamen kurtarmaya yarayabilir. Tabi ki kurtulma süreci için hastalığın başında ya da sonuna yaklaşmadan tedaviye başlanmış olması şart. Her hastalığın tedavisinde altın kural erken teşhistir. Bununla birlikte bu bakteri yüzünden risk grubunda bulunan kişilerin korunmasını sağlamaktadır. Ama çoğu aşıda olduğu gibi bu aşının da belli bir süresi vardır. Bu yüzden bu aşı 5 yılda bir vurulmalıdır. Eğer pnömoniye erken teşhis konulduysa pnömoni tedavisine evde başlanabilir. Ama 65 yaş üstü yaşlılar ve geç teşhis konulan insanlar yatakta tedavi edilmektedirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu