Nedir?

Uçuk Nedir? Neden Ortaya Çıkar?

Uçuk hepimizin hayatımızda en az bir kez yaşadığı ve bir hayli rahatsız edici olan enfeksiyonlardan biri olarak bilinir. İnsanın hayatında bir kez karşılaşmasının bir kere daha karşılaşması için yeterli olduğu bu hastalıktan neredeyse herkes nefret eder. Uçuk çıkan bölgede kaşınma, yanma, ağrı gibi hislerin ortaya çıktığı bu enfeksiyonun insanların günlük hayatını olumsuz etkilediği de su götürmez bir gerçek. Peki uçuk nedir? Neden ortaya çıkar? Uçuk nasıl tedavi edilir? Uçuk sorunundan en kısa sürede kurtulmak için uygulanması gereken işlemler nelerdir? Bu ve benzeri birçok sorunun cevaplarını sizler için yazımızda derledik. İşte uçuk hakkında merak edilenler.

Uçuk Nedir?

Uçuk enfeksiyonu Herpes Simpleks virüsünün insan vücuduna girmesi ile ortaya çıkan ve daha çok dudak ile ağız bölgesinde görülen bir enfeksiyon türüdür. İçi sıvı dolu kabarcıklar olarak ifade edilen bu enfeksiyon genellikle kümeler halinde ortaya çıkar. Uçukların genellikle ağız bölgesinde oraya çıkıyor olması sizi başka bölgelerde çıkamayacağı gibi bir yanılgıya sürüklemesin. Uçuk insan vücudunun herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir. Peki uçuk belirtileri nelerdir?

İlginizi Çekebilir! Yürüyen Ölü Sendromu Nedir?

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk belirtileri genellikle uçuk çıkacak olan bölgede yanma, kızarıklık, kaşınma ve karıncalanma hislerinin ortaya çıkması ile bilinir. Bu belirtilerin beraberinde enfeksiyonun ortaya çıktığı bilinmektedir. Bununla birlikte uçuk belirtileri uçuk iyileşmesine rağmen defalarca görülebilir. Bu uçuğun tekrarladığı anlamına gelmektedir. Uçuk virüsü insan vücuduna bir kez girdikten sonra insanın ömrü boyunca defalarca uyanabilir. Yani bir kere uçuk çıkardıysanız tekrar aynı enfeksiyona yakalanmanız mümkündür. Uçuk belirtileri yaşadığınızda buz ile bölgeye soğuk pres yapmak bölgesel ağrıları dindiren ve uçuk sürecini hızlandıran bir yöntemdir. Uçuk çıkmaya başladığını hissettiğinizde bu yöntemi uygulamayı deneyebilirsiniz.  Aşağıda yer alan belirtiler genellikle uçuk çıkmadan önce hastalarda görülen belirtilerdir.

  • Yüksek ateş,
  • Bölgesel şişlik,
  • Bölgesel kızarıklık,
  • Bölgesel karıncalanma,
  • Bölgesel ağrı,
  • Bölgesel yanma.

Aslında uçuğun tekrar tekrar ortaya çıkmasında etkili olan en büyük faktör bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Zayıf bağışıklık sistemi ile birlikte uyuyan uçuk virüsü uyanır ve tekrar ortaya çıkmak için var olan uygun ortamı kullanır. Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler tüketerek uçuk enfeksiyonunun ortaya çıkma ihtimalini azaltabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!  Haciz Nedir?   

Uçuk Nasıl Geçer?

Uçuk, tekrar tekrar ortaya çıkan ve genel olarak bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklı olarak tekrarlayan bir virüstür. Uçuk virüsünün bir kere bulaşmış olması insan vücudu için yeterlidir. Daha sonralarında uçuğun tekrarlama ihtimali oldukça yüksektir. Peki uçuk nasıl geçer? Uçuktan kurtulmanın yolları nelerdir?

Doktorlar uçuk tedavisinde etkili olan bazı kremler önermektedir. Bu kremler uçuk olan bölgeyi kurutarak uçuğun zamanla dökülmesini sağlar ve bölgenin hızlıca iyileşmesini sağlar. Ancak bu tarz ilaç benzeri kremler doktor tavsiyesi ve reçete ile satılmaktadır. Reçeteli kremlerin yanı sıra evde uygulanan ve hızlı sonuç veren başka yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bazılarını sizler için derledik.

  1. Sarımsak: Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendiren ve ayrıca bölgesel tedavide mikrop öldürücü etkileri olan doğal bir antibiyotiktir. Uçuk çıkması muhtemel olan bölgeye gün içinde yaklaşık 4 ya da 5 kez sürülerek uçuğun dağılmaması ve sönmesi sağlanabilir.
  2. Bal ile Arı Sütü: Arı sütü sık bulunan bir süt olmasa da uçuk tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bal ve arı sütünü karıştırıp günde 2 ya da 3 kez uçuk çıkan bölgeye sürülür.
  3. Vanilya Özü: Vanilya özünün ağrı yaşanan bölgeye sürülmesi uçuk belirtileri ilk ortaya çıktığı anda gerçekleştirilmelidir. Böylece vanilya özünün etkilerini çok daha hızlı görebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu