Rotatif Kredi Nedir Kimler Kullanabilir?
Bankalardan kullanılan kredilerin özellikleri incelenirken genellikle masraflar, faiz oranları ve vade gibi maliyeti etkileyen unsurlara dikkat edilir. Fakat kredilerin bunun dışında farklı özellikleri de vardır. rotatif kredi de bununla ilgili bir durumdur. Rotatif kredi nedir, kimler kullanabilir, özellikleri nelerdir? Bu soruların cevabını bilen sıradan insan sayısının son derece az olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bahse konu soruların cevapları ve diğer detaylar yazımızın devamında yer almaktadır.
Rotatif Kredi Nedir?
Rotatif kredi, Kredilerin vadeleri, genellikle müşteriler tarafından tercih edilir. Vadesi 1 yıldan daha az olan, acil durumlar için bankalarca daha önceden belirlenen limitlere göre kullandırılan kredilere denir. Kredinin tam olarak ne zaman ödeneceği ve anaparanın kapatılacağı konusunda bir netlik yoktur. Bu durum, bankalar için belirsizlik anlamına gelir ve bundan dolayı da bankalarca bu tür kredilerin faiz oranları yüksek tutulur. Kredi faizi ise klasik kredilerde olduğu gibi aylık değil, günlük olarak uygulanır. Bunun nedeni de kredinin tam olarak ne zaman kapatılacağının bilinmemesidir. Fakat vadesinin 1 yıldan daha uzun olamayacağı bilinmelidir.
Rotatif krediler bireysel müşteriler için değil, ticari müşteriler için geliştirilen bir seçenektir. Söz konusu kredi türünün hem bankaya hem de kullanan şirkete katkısı çok fazladır. Şirketin acil ihtiyaçlarını kısa sürede karşılamasını sağlayan rotatif krediler, bankaların ise yüksek faiz geliri elde etmesine neden olur. Böylece hem kullanan hem de kullandıran kazanılır.
Rotatif Kredi Kullanımı
Rotatif krediler, şirketler için geliştirilen bir ürün olarak ifade edilebilir. Şirketler bu krediyi kullanabilmek için ilgili birisi ile kredi kullanım talimat yazısını bankaya gönderir. Banka da bunun üzerine kredinin hesaplamasını yapar ve bu krediyi şirketin hesabına aktarır. Böylece şirketin talebi kısa sürede karşılanmış olur.
Rotatif Kredi Özellikleri
Rotatif kredilerin limitleri, şirketin mali durumuna göre belirlenir ve banka tarafından bu miktar ayrılır. Şirketin talebi üzerine söz konusu miktar şirket hesabına gönderilir. Bu kredinin diğer özellikleri şu şekildedir:
- Kredinin vadesi en fazla 12 aydır.
- Kredi ödemesi yapılırken, 4 defa faiz ödemesi yapılır. Bu ödemeler; Mart, Haziran, Eylül ve Haziran aylarında gerçekleştirilir.
- Kredinin sadece faizi bellidir. Onun dışında vadesi ve ne zaman kapatılacağı belli değildir.
- Kredi sürecinde faizin değişmesine bağlı olarak faiz güncellenmesi yapılabilir.
- Ödenecek faiz miktarı, güncellenen oranlara göre değişebilir.
Rotatif krediler, klasik anlamdaki kredilerden çok farklıdır ve bundan dolayı takibinin iyi yapılması gerekir. Ayrıca vadesinin 12 aydan fazla olamayacağı bilinmeli ve kredi kullanılmadan önce ödeme planı buna göre ayarlanmalıdır. Faiz oranının mevcutta yüksek olması, üzerine gelebilecek bir ceza ile daha da yükselmesine neden olur ki, söz konusu durum ciddi bir maliyete neden olacaktır.