Sendikal Tazminat Nedir? Nasıl Alınır?
Sendikal Tazminat Nedir? Nasıl Alınır? Sendikal tazminat alma koşulları nelerdir? Sendikal Tazminat Hesaplama 2020 hakkında merak ettikleriniz için tıklayın.
Sendikal tazminat, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında yer alan tazminat türlerinden biri olarak bilinir. Bu tazminat türünün ortaya çıkması işçiler arasında ayrım yapılması ya da işçilerin sendikaya üye olup olmama durumuna göre belirlenir. İşçilerin az önce ifade edilen nedenler ile iş sözleşmelerinin feshedilmesi durumunda sendikal tazminat alma hakkı doğabilir.
Her işçinin sendikal özgürlüğü bulunur. Bu özgürlüğü yasal kılan ise yukarıda bahsi geçen kanunun 25 numaralı maddesidir. İşçiler için bir sendikaya üye olmak ya da üyelikten çıkmak gibi durumlar tamamen kendi tasarruflarına kalmıştır. Sendika nedenli faaliyetler nedeni ile işçiler arasında ayrım yapılamayacağı yasada açık bir şekilde ifade edilir. Sendikal tazminat, kanun gereği işçilere verilen sendikal özgürlüğün çiğnenmesi durumunda hak haline gelir. Bir işçinin sendikal faaliyette bulunması çalıştığı kurum patronu ya da üstü tarafından engellendiği takdirde işçi sendikal tazminat alma hakkına sahip olur. Peki sendikal tazminat şartları nelerdir? Sendikal tazminat zaman aşımı ne zaman gerçekleşir. Sendikal tazminat hesaplama nasıl yapılır? Bu gibi merak edilen soruların cevapları için okumaya devam edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir! İhbar Tazminatı Nedir?
Sendikal Tazminat Alma Şartları Nelerdir?
Sendikal tazminat alma şartları arasında birkaç madde bulunur. Öncelikli olarak işçinin bir arabulucu ile görüşme sağlamış olması gereklidir. Arabulucu işçi ile işveren arasında bir anlaşma sağlayamaz ise dava açılma hakkı doğar. İşçi dava açtıktan sonra sendikal tazminat alınıp alınamayacağı hakimin gerekli şartları değerlendirmesi ile belirlenir.
Daha öncelerinde sendikal tazminat alabilmek için işçinin işverene işe iade davası açması gerekir. Bu şart son kanunda kaldırılmıştır. Buna rağmen işe iade davası açan ve kazanan işçinin işe iadesi gerçekleşmez ise işveren çalıştırdığı işçinin yaklaşık 4 ile 8 aylık maaşı kadar tazminatı işçiye ödemek zorundadır.
Sendikal tazminat alma şartları arasında yer alan bir diğer şart da işçinin işvereninin yanında 6 ay süreden fazla çalışmış olmasıdır. Ayrıca bu işyerinde en az 30 kişinin çalışması şartı bulunmaktadır. Eğer işçi bahsi geçen şartları sağlamıyorsa sendikal tazminat almaya hak kazanamaz. Peki sendikal tazminat nasıl hesaplanır?
İlginizi Çekebilir! Kıdem Tazminatı Nedir?
Sendikal Tazminat Hesaplama 2020
Sendikal tazminat hesaplama 2020 yılında da daha önceki yıllarda yapıldığı gibi yapılmaktadır. Sendikal tazminatın hesaplanması ise bir hayli kolaydır. Öncelikle işçinin aldığı aylık ücreti (çıplak) üzerinden hesaplama gerçekleştirilir. Bu hesaplama bir yıldan az olmamak kaydı ile hesaplanır. Daha sonra işçinin aylık çıplak maaşının 12 ile çarpılması gerekir. Elde edilen sonuç sendikal tazminat miktarının ta kendisidir. Bu işlemi evde kendiniz de kolayca hesaplayabilirsiniz. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; sendikal tazminat başvurusunda bulunacak işçinin aylık çıplak maaşı 2000 TL olduğunu varsayalım. Sendikal tazminat miktarını öğrenmek için 2000 çarpı 12 işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda işçinin dava yolu ile talep edebileceği sendikal tazminat miktarı 24.000 TL olarak hesaplanır.
Sendikal Tazminat ve Zamanaşımı
Sendikal tazminat başvurusunda bulunabilmek için iş çıkışından itibaren 10 yıl içinde başvuru yapmak gerekir. Aksi takdirde 10 yıldan sonra sendikal tazminat talep edilme hakkı zamanaşımı nedeni ile son bulur. Sendikal tazminat talep etmek için işçinin sendikal nedenler ile işten atıldığını ispatlaması gerekirken aynı zamanda işverenin de işçinin farklı bir nedenle işten ayrıldığını ispatlaması gerekir. Sendikal tazminat hakkında günümüzde kanunla belirtilenlerden en çok arananları okudunuz. Sendikal tazminat hakkında merak ettikleriniz için yorum yapabilirsiniz.