Nedir?Nasıl Yapılır?

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu, birçok uzman tarafından çağımızın hastalığı olarak tanımlanan ve oldukça fazla insanda görünen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Kimi zaman kendimizi bitkin ve isteksiz hissederiz. İşe gitmek istemez, günün sonunda oldukça boş ve anlamsız bir gün geçirmiş gibi hissederiz. İşte tam da bu his ile başlayan ve ilerlemesi ile birlikte kişilerin tükenmişlik sendromu rahatsızlığına yakalanmasına neden olan bu durumun birçok nedeni bulunur. Rahatsızlığa çağın hastalığı denmesinin en temel nedeni birçok uzman tarafından kapitalist sistem olarak görülmekte. Peki tükenmiş sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nasıl tedavi edilir? Merak edilenleri yazımızda derledik. İşte tükenmişlik sendromu hakkında bilinmesi gerekenler.

Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromu ortaya çıkmasına neden olan birçok faktör vardır. Bunların başında da kişilerin yoğun hayat temposu bulunur. Kendine vakit ayıramayan, iş hayatı oldukça stresli geçen ve gün içinde sürekli koşturmaca içinde zaman geçiren birçok insan akşam eve geldiğinde mutsuz olarak uykuya dalmaktadır. Gün boyunca mutsuz olmalarının yanı sıra kendileri ile baş başa kaldıklarında da mutsuz olan bu insanların zamanla tükenmişlik sendromu içerisine düşmeleri olağandır. Hatta WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından da tükenmişlik sendromunun bir çeşit mesleki deformasyon nedeni ile ortaya çıkabileceği açıklanmıştır.


İlginizi Çekebilir! Maraş Dondurması Nasıl Yapılır?

Tükenmiş sendromu yaşayıp yaşamadığınızı anlamak için aşağıda yer alan belirtilere sahip olup olmadığınızı test etmeniz gerekir. Bu sorun ile karşı karşıya olup olmadığınızı anlamak için ise kendinizle baş başa kalarak düşünmeniz gerekir. Bu süreçte kendinizi değerlendirebileceğiniz maddeleri aşağıda derledik. İşte tükenmişlik sendromu belirtileri;

  • Düzenli olarak gerçekleştirilen rutin davranışların kişiyi bunaltması, genel olarak kişide bir bıkkınlık hissi oluşturması. Düzenli olarak gerçekleştirdiğiniz eylemler kimi zaman akşam yemeği yemek iken kimi zaman da iş yolculuğu sırasında otobüse binme eylemi olabilir.
  • Genel olarak hastalar, hayatlarının gidişinden memnun değillerdir. Çoğu zaman kendilerini kurtulamadıkları bir döngünün içinde bulurlar.
  • Bu rahatsızlığı yaşayan hastalar sorumluluklarından olabildiğince kaçmaya çalışır. Eğer sorumluluklarından kaçamıyorlarsa da o sorumlulukları gerçekleştirdikleri süreçlerde çoğu zaman mutsuz olurlar.
  • Günün yorgunluğunu atamaz ve dinlenemezler. Yani gün boyunca yorulmalarının yanı sıra kendilerini dinlendirecek eylemleri de bulunmamaktadır.
  • Çevrelerindeki insanlar ile iletişimlerini oldukça azdır. Kendi iletişimlerini minimum düzeye indiren bu kişiler insanlar ile irtibat kurmak istemezler. İletişim kendilerini tatmin etmez.
  • Yakınları ile mümkün mertebe görüşmez ve kendi başlarına kalmayı tercih ederler.
  • Sürekli olarak hayatı sorgular ve anlamsız bir düşünce karmaşası içinde olurlar.

Yukarıda yer alan maddeler tükenmişlik sendromu yaşayan hastaların ifade ettikleri sorunların bir derlemesidir. Her tükenmişlik sendromu vakasında belirtiler aynı olarak seyretmese de genel olarak hastalardan alınan dönütlere göre ifade edilen tükenmişlik sendromu belirtileri yukarıdaki gibi seyretmektedir.


İlginizi Çekebilir! İştah Açma Yöntemleri

Tükenmişlik Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Tükenmişlik sendromu tedavisi birçok kişi tarafından araştırılan konulardan biridir. Dünya genelinde bu denli fazla vaka olmasının doğal bir sonucu olarak da tükenmişlik sendromu tedavi yolları araştırılmaktadır. Öncelikle tükenmişlik sendromu rahatsızlığının psikolojik temelli bir rahatsızlık olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle tükenmişlik sendromu yaşayan hastalar psikolojik destek alarak sorunlarının çözümünü sağlayabilir. Sendromdan kurtulmayı başaran birçok kişi bulunmakta. Hastalığı yenmenin yolu ise ilk adımda hastalığı kabul etmek ile başlamakta. Hasta, kendi durumunu kabullendikten sonra tedavi süreci gerçekleşebilir. Bu rahatsızlık için temelde iki tedavi yolu kullanılmaktadır. Bunlar ilaç ile tedavi ve psikolojik destek alarak tedavi olmaktır. Çoğu zaman tedavi yollarının ikisi aynı anda kullanılsa da bu hastadan hastaya değişen bir durumdur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu