Hukuk

Yardım Nafakası Ne Demek?

Yardım nafakası, yoksulluğa düşecek ya da düşmüş olan alt soy, üst soy ve kardeşlere talep edilmesi durumunda dava tarihinden itibaren ödenmeye başlayan nafakadır. Nafaka denildiği zaman akla direkt boşanma vakaları gelir ve bütün nafakaların boşanma ile ilgili olduğu düşünülür. Yardım nafakasında ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Bu nafakanın talep edilebilmesi için kişinin yoksul olması ya da yoksulluğa düşecek durumda bulunması gerekir. Yoksulluk kavramı her ne kadar göreceli olsa da Yargıtay tarafından bu konuda bir içtihat belirlenmiş ve bir ölçü ortaya konulmuştur. Buna göre kişinin yeme, içme, sağlık, eğitim, kültür ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak maddi gücünün bulunmaması, o kişinin yoksul olarak kabul edilmesine neden olur.

Yardım Nafakası Kimlerden İstenir?

Yardım nafakanın talep edilmesinde, mirastaki sıranın takip edilmesi gerekir. Nafaka için başvuran kişinin bunu alt soydan talep etme yetkisi vardır, ancak söz konusu nafakayı kardeşlerinden talep edemez.

Yardım nafakasının ödenmesinin direkt olarak boşanma davaları ile ilgisi yoktur, fakat boşanma sonrasında oluşacak duruma bağlı olarak da söz konusu nafaka talep edilebilir. Bu nafakanın talebi için taraflardan herhangi birisinin yerleşim yerindeki yetkili mahkemenin seçilmesi gerekir. Her iki tarafında yerleşim yeri olmayan bir kentte açılacak dava ile ilgili yetkisizlik verilir. Bu da dava sürecinin başa dönmesine neden olur.

Yardım nafakası, çocuklar 18 yaşına gelene kadar devam eder. Bu yaşa gelenlerin yardım nafakası kesilir. Ayrıca evlilik durumunda da söz konusu nafaka kesilebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu