Çiftçi Destekleri

2018-2019 Arılı Kovan Desteklemesi

Arıcılığın daha da yaygınlaşması ve bal üretiminin kırsal kesimlerde artması için devlet kurumları tarafından arıcılık için bir takım teşvikler verilmektedir. 2018 Arılı kovan desteklemesi de bunlardan bir tanesidir. Bu desteklemeden yararlanmak için öncelikle arıcıların gerekli olan şartları sağlaması, daha sonra da uygun bir şekilde bu desteklemeye başvuru yapması gerekiyor.

Arılı Kovan Desteklemesi Şartları

Bu destekleme, mevcut arıcılara verilmektedir. Yeni arıcılığa başlayan kişilerin de bu desteklemeden yararlanması mümkündür fakat unutulmamalıdır ki bu bir desteklemedir. Şartları incelendiğinde bu durum çok daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Verilen bu desteklemeden yararlanmak için istenilen şartlardan bir tanesi sahip olunan kovan sayısı ile ilgilidir. Arıcıların kovan sayısı 30-1000 arasında ise bu desteklemeden yararlanabilir. Kovan sayısının belirlenmesi ise AKS (Arıcılık Kayıt Sistemi) üzerindeki verilerden alınmaktadır. Bu sistemde kaç tane kova görünüyor ise değerlendirme buna göre yapılacaktır. Bundan dolayı da arılı kovan desteklemesi için arıcıların AKS üzerinde kayıtlı olması gerekmektedir.

Arılı Kovan Desteklemesi Başvurusu ve Değerlendirme Süreci

Destekleme almak için yapılacak olan başvuru, arıcının bağlı bulunduğu yetiştirici/üretici örgütüne yazılı olarak yani dilekçe ile yapılmalıdır. Başvuru süresi bittikten sonra bu örgütler, başvuru yapan kişilerin listesini Tarım İl Müdürlükleri’ne iletmek zorundadır. Buradaki bilgilerin doğruluğu tamamen yetiştirici /üretici örgütlerinin sorumluluğu altındadır.

Başvurular alındıktan sonra ise değerlendirme süreci başlar ve bu sürecin ilk ayağı AKS’de bulunan veriler ile gerçekteki verilerin doğruluğunun kontrolüdür. Bunun için il müdürlüklerinde oluşturulan ekipler, arılıklara gider ve buradaki kovan sayısını ve plakaları kontrol eder. Eğer kovan sayısı AKS’den daha fazla ve plakaların bir kısmı farklı ise AKS kayıtları esas alınır. Fakat tespit edilen kovan sayısı daha az ise AKS değil yapılan tespitteki sayı esas alınır ve 2018 arılı kovan desteklemesi değerlendirmesi buna göre yapılır.

Bilindiği gibi bazı arıcılar gezgindir ve bundan dolayı da söz konusu tespit gittikleri yerdeki il müdürlükleri tarafından yapılır. Daha sonra ise bu tespitler, arıcıların kayıtlı olduğu ile gönderilir. Fakat buradaki önemli husus, söz konusu gezme işleminin yasal mevzuata göre yapılmasıdır. Eğer yasal mevzuata uygun olmayan bir gezme durumu var ise tespit işlemi yapılmaz.

Yapılan tespitler AKS verilerine işlenir ve daha sonra İcmal-1 hazırlanarak listeye çıkar. Listede kalma süresi 10 gün olan İcmal-1’e itirazlar ise daha sonraki 5 gün içerisinde yapılabilir. Eğer itiraz yapılmaz ise icmaller kesinleşir. Daha sonraki süreçlerde de benzer prosedürler uygulanır ve kurumlara listeler İcmal-2 ve İcmal-3 olarak gönderilir. Daha sonrada arılı kovan desteklemesi yapılacağı kesinleşir.

Arılı Kovan Desteklemesi Ücretleri

Yukarıdaki prosedür uygulanır ve gerekli olan şartlar da sağlanır ise bu destekleme alınabilir. Verilecek olan destekleme, kovan başına hesaplanır. Arılı kovan desteklemesi miktarları şu şekildedir:

  • 30 ve üzerinde kovanı olan arıcılara kovan başına 10 TL
  • Arıcılar tarafından yeni satın alınmış olan damızlık ana arı başına 40 TL
  • Meleze olarak alınan ana arıya, arı başına 15 TL

Bu desteklemelerin alınabilmesi için ise il müdürlükleri tarafından duyurulan başvuru süresi içerisinde yazılı olarak başvuru yapılması gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu