Çiftçi Destekleri

2018 IPARD ve TKDK Arıcılık Hibe Çağrısı

Ülkemizde arıcılık sektörünü destekleyen kurumlardan IPARD ve TKDK, yakın zamanda bir çağrı yaptılar. Yayınlanan hibe çağrısı incelendiğinde farklı alanların da olduğu görülmektedir. 2018 IPARD arıcılık hibe kısmı içerisinde sektörün gelişmesi için önemli noktalar bulunmaktadır. Yapılan çağrıda iki farklı bölüm bulunmakta ve bunların ilki tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik iken diğeri ise çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirmeyle ilgilidir. Söz konusu bölümlerde arıcılık ile ilgili hibeler bulunmaktadır.

IPARD Arıcılık Hibe Oranları

IPARD tarafından verilecek olan kredilerin tamamı değil belli bir kısmı hibe şeklindedir. Ayrıca hibe oranının illere göre değiştiğinin bilinmesi gerekiyor. Her ile hibe verilmez iken verilen illerdeki hibe oranları %55 ile %65 arasında değişkenlik göstermektedir. TKDK arıcılık hibe konusunda yaptığı duyuruda illere göre olan hibe oranları ayrıntılı olarak burada yer almaktadır.

Bütün illerin listede olmamasının nedeni olarak, arıcılığın geri kaldığı bölgelerde biraz daha geliştirilmesi olarak gösterilebilir. IPARD ve TKDK tarafından izlenen genel politika da bu şekildedir. Yapılan duyuruda hibe alacak olan iller ve hibe oranları şu şekildedir:

  • %55 Hibe Desteği Alan İller: Afyonkarahisar, Amasya, Aksaray, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Trabzon, Uşak, Van, Ankara, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Malatya, Manisa, Mardin, Nevşehir, Ordu, Çorum, Denizli, Elazığ, Konya, Kütahya, Giresun, Kahramanmaraş ve Kastamonu.
  • %65 Hibe Desteği Alan İller: Ağrı, Ardahan, Balıkesir, Muş, Tokat, Yozgat, Çankırı, Diyarbakır, Karaman, Kars, Mersin, Erzincan, Isparta, Erzurum ve Hatay.

TKDK Arıcılık Hibe Çağrısı

Yapılan hibe çağrısının duyurusu dikkatli olarak incelendiğinde arıcılık ile ilgili olan bölüm direkt olarak görülecektir. Verilecek olan desteğin hangi alanda kullanılacağına ait detaylar buradan görülebilir. Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi desteklendiği gibi bu ürünleri işlenmesi ve paketlenmesi noktasında da teşvik verilmektedir. TKDK arıcılık hibe çağrısı bundan dolayı sektör için çok önemlidir.

Yapılan bu hibe çağrısından yararlanabilmek için detaylı bir proje oluşturulması gerekiyor. Daha sonra ise bu proje ve diğer başvuru evrakları ile birlikte Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na başvurulabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu