ref: refs/heads/v3.0

    2019 Yılı Arıcılık Hibe ve Destekleri

    Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi ve yeni kuşakların tarım ve hayvancılıkla uğraşmasını teşvik etmek için devlet tarafından verilen hibe ve destekler, arıcılık sektörünü de kapsamaktadır. Son dönemde ülkemizde iyi bir sektör haline gelen arı yetiştiriciliğinin devlet destekleri ile daha da yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda hem Tarım Bakanlığı tarafından hem de devlet bankaları tarafından arıcılık sektöründe faaliyet gösteren kişilere uygun faiz ve vade seçenekleri ile kredi yahut hibe verilmektedir.

    2020 Yılı organik arcılık kovan başı destek başvuruları hakkında bilgi için: https://bilgibankan.com/organik-aricilik-kovan-basi-destek-basvurusu/

    Arı üreticiliği ile uğraşan çiftçilere özel olarak verilen hibeleri;

    • Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Arıcılık Desteği
    • Kalkınma Ajansları Arıcılık Destekleri
    • TKDK Arıcılık Projeleri Hibesi
    • Arıcılık Genç Çiftçi Hibe Programı
    • Kovan ve Ana Arı Desteği

    olmak üzere beşe ayırabiliriz. Nitekim arı yetiştirmek, arıcılık sektörüne yatırım yapmak isteyenler bu desteklerin ne olduğunu ve nasıl alabileceklerini yazımızdan öğrenebilir ve bu desteklere başvurabilirler.

    Tarım ve Ormancılık Bakanlığı Arıcılık Desteği

    Tarım ve Ormancılık bakanlığı; ilk defa arı üreticiliği ile uğraşacak kişilere özel olarak 5.000 TL’ye kadar hibe desteği vermektedir. Arıcılık sektörüne giren kişilerin; bakanlığa detaylı bir faaliyet planı sunması şartıyla toplam masrafların %60’ı bakanlık tarafından karşılanır. Ancak her ihtimalde verilecek olan hibenin miktarı 5.000 TL’yi geçmeyecektir.  Tarım ve Ormancılık bakanlığı tarafından verilen arıcılık desteğinden yararlanmak için arıcılık faaliyetinde bulunacağınız yerdeki il veya ilçe müdürlükleri aracılığıyla başvuru yapmanız lazım olur.

    TKDK Arıcılık Projeleri Hibesi

    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kooperatifi (TKDK), müdürlüklerinin bulunduğu bölgelerde arıcılık faaliyetlerine de destek vermektedir. Nitekim büyük ölçekli işletmelere verdiği destek ile bilinen TKDK; arıcılık sektöründe ilk defa faaliyet göstermeye başlayacak olan kişilere de %60 ve %70 civarında hibe desteği sağlamaktadır. TKDK, arıcılık ile uğraşan çiftçilere masraflarıyla orantılı olmak üzere 100.000 Euro’ya kadar hibe verebiliyor. Ancak bu seviyelerdeki bir destekten yararlanabilmek için kusursuz bir üretim ve organizasyon planı sunulması gereklidir.

    Genç Çiftçi Arıcılık Hibesi

    Tarım Bakanlığı; gençlerin tarımsal faaliyetlerde bulunması ve yeni projeler geliştirmesi amacıyla 2019 yılından itibaren tarımsal hibe kredileri vereceğini duyurdu. Nitekim gençler için verilecek olan bu tarım kredisi, arı üreticiliğini de kapsamaktadır. Bu anlamda 18 ila 41 yaşları arasında bulunan girişimci gençler, Bakanlığa sunacakları proje kapsamında 30.000 TL’ye kadar hibe desteği alabilirler. Genç çiftçiler için verilen bu hibe desteğine her yılın Mart ila Nisan ayları arasında Tarım Bakanlığı sitesi üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

    Kovan ve Ana Arı Desteği

    Arı üreticilerinin maddi sorunlarına çözüm bulmak ve üretimin devamlılığını sağlamak için verilen hibelerden birisi de arılı kovan ve ana arı hibe desteğidir. Tarım Bakanlığı her sene duyurduğu tarife üzerinden hali hazırda arı kovanı ve ana arısı olan arıcılara destek ödemesi yapıyor. 2019  yılı itibariyle her kovan başına 10 TL, ana arı başına 15 TL olmak üzere Bakanlık tarafından çiftçilere kovan ve ana arı hibe desteği verilmektedir. Bu hibeden yararlanan çiftçiler; aldıkları paralar ile arıların bakım ve beslenme masraflarını nispeten de olsa karşılayabilirler.

    Arıcılar için devlet tarafından sağlanan hibe ve desteklerin dışında; devlet yahut özel bankalar tarafından da arıcılık kredileri sunulmaktadır. Bu anlamda devletten alınan hibe ve desteklerin yetmemesi halinde özellikle Ziraat Bankası’ndan arıcılık kredisi alınabilir. Nitekim arıcılığın desteklenmesi amacıyla Ziraat Bankası bu kredinin uzun vadeli olarak ödenmesini kabul etmektedir.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.