ref: refs/heads/v3.0

    2019 Yılında Konut Kredilerinin Durumu Ne Olacak

    Konut kredisi, ev almak isteyenler için banka tarafından verilen uzun vadeli, düşük faizli bir kredi türüdür. Banka, kredi ile alınacak evin kıymetini eksper aracılığıyla tespit ederek evin değeri oranında konut kredisi verir ve kredinin teminatı olarak ev üzerinde ipotek kurar. Konut kredileri, özellikle belli birikimi olmayan ancak ev sahibi olmak isteyen kişiler için iyi bir şanstır. Ancak 2018 senesinde ülkemizde meydana gelen olağanüstü durumlar, bankaların faiz oranlarına da önemli ölçüde sirayet etti. Ev almak isteyen birçok insan şimdiden 2019 yılında konut kredilerinin ne olacağını merak etmeye başlamış gözüküyor.

    2019 yılında konut kredilerinin durumunu analiz edebilmemiz için öncelikle 2018 yılının konut kredileri açısından nasıl geçtiğini tespit etmemiz gereklidir. 2018 yılına başladığımızda konut kredileri %1’in altından bir faiz oranı ile tüketicilere sunuluyordu. Ancak yıl içerisinde yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerin ardından konut kredilerinde rekor artışlar meydana geldi. Özellikle ülkenin ekonomik durumunun inşaat sektörünü vurmasından sonra, inşaat sektörünün tekrardan canlanması için konut kredileri için faiz indirimleri yapıldı fakat yine de konut kredilerinin 2018 yılını %1.50 ile 2.50 arasında kapatması bekleniyor.

    Genel olarak piyasadaki beklenti 2019 yılında ekonomideki belirsizliklerin devam edeceği yönünde bundan dolayı konut kredilerinde uygulanan faizlerde de artış olacağı öngörülüyor.

    2019 Yılında Konut Kredisini Etkileyebilecek Durumlar

    Askeri Hareketlilik

    Türkiye’nin Ortadoğu’nun komşusu olması ve doğusunda terörle uğraşan bir devlet olması göz önünde bulundurulduğunda ülkede her an bir askeri hareketlilik olması ihtimali doğuyor. Son dönemde mecliste tartışılan Afrin meselelerine de bakacak olursak yakın bir zamanda Suriye ile ilgili hükümetin bir adım atması bekleniyor. Hükümetin askeri hareket ile ilgili bir karar alması 2019 yılında konut kredilerinin faiz oranlarını bir tık daha arttırabilir.

    Küresel Ekonomik Kriz

    Dünyaca tanınan bazı ekonomistlere göre, dünya bir ekonomik krizin eşiğinde, özellikle hissedilmese de 2018 ile beraber bu krizin başladığı ve 2019’dan itibaren bunun daha fazla hissedilebileceği öngörülüyor. Euro bölgesinden İngiltere’nin ayrılması, Yunanistan’ın devam eden ekonomik krizi ve İtalyan’ın da bu kervana katılması ile beraber Euro, dünya piyasasındaki etkinliğini kaybetmeye başladı. Diğer yandan Dolar açısından da dengesiz bir yıl olması, konut kredilerinin faizlerini arttırması bekleniyor

    Devlet Bankaların Müdahalesi

    Ekonomideki olağanüstü durumlardan sonra inşaat sektörünün ağır bir darbe alması, devleti bu konuda önlemler almaya itti. Devlet kendi elinde bulundurduğu bankalardan halka %1’in altında konut kredisi vermeye bir süre daha devam etti. Ancak daha sonradan bu oranda artırım yapılmak zorunda kalsa da 2019 yılında devlet yeni bir politika gereği konut kredilerinin faizlerini aşağıya çekebilir.

    2019 Yılında Konut Kredi Faizleri

    2019 yılında bankaların beklenilen konut kredisi faiz oranlarını sizin için derledik. Bu oranlar yıl içerisinde güncellenebileceği gibi  konut kredisinin vadesine ve talep eden kişinin risk raporuna göre de farklılık gösterebilir.

    • Vakıfbank – %2,11
    • Halkbank – %2,09
    • Garanti Bankası – %2.35
    • Ziraat Bankası – %1,99
    • İş Bankası – %2.29
    • ICBC – %1.98
    • Yapı Kredi Bankası – %2.39
    • QNB Finansbank – %2.17
    • Albaraka Türk – %2.58
    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.