Ziraat Bankası Yatırım Fonları
Ziraat Bankası yatırım fonları, Ziraat Bankası’nın bünyesinde bulunan uzman yatırım danışmanları tarafından yönetilen bir yatırım aracıdır. Pİyasada bulunan farklı yatırım araçlarının bir araya getirilerek oluşturulan Ziraat Bankası yatırım fonları ile para kaybetme riski en az şekilde yatırım yapabilirsiniz. Kısa, orta, uzun vade yahut az, yüksek riske göre çeşitli yatırım fonları sunan Ziraat Bankası, müşterilerinin isteklerine göre portföy oluşturmasını sağlıyor.
Birikimlerini mevduat faizi, altın yahut sermaye piyasasında değerlendirmek isteyen küçük veya büyük yatırımcılar, paralarını Ziraat Bankası yatırım fonlarına yatırarak bu yatırım araçlarında çeşitli oranlarda işlem yapabilirler.
Ekonomik olarak sıkıntılı geçen 2018 senesinde mevduat faizlerinin, enflasyon karşısında yenik düştüğünü göz önünde bulundurduğumuzda Ziraat Yatırım fonları, 2018 yılı için karlı bir yatırım aracı oldu. 2018 yılında Ziraat Bankası yatırım fonları aracılığıyla yatırım yapan yatırımcılar %30’lara varan bir kar marjı yakaladılar. Bu kapsamda yeni yılda Ziraat Bankası yatırım fonlarında parasını değerlendirmek isteyen kullanıcılar için bu konuyu detaylı inceledik.
İçindekiler
Ziraat Bankası Yatırım Fonları Özellikleri
Ziraat Bankası, yatırım fonları aracılığıyla yatırımcılardan topladığı paraları; sermaye piyasasında bulunan yatırım araçlarında değerlendirmek suretiyle yatırımcılarına kar getirmeye çalışmaktadır. Türkiye’nin en büyük yatırım fonu portföyüne sahip olan Ziraat Bankası’nın müşterilerine sunduğu hizmetler şöyledir;
- Küçük yatırımcılar dahil herkes birikimlerini Ziraat Bankası yatırım fonlarında değerlendirebilir.
- Yatırım fonları, uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilir.
- Uzman portföy yöneticileri tarafından çeşitli yatırım araçları ile oluşturulan portföyler sayesinde yatırımcılar para kaybetme konusunda en az riske sahip olurlar.
- Ziraat Bankası yatırım fonlarına yatırım yapabilmek için küçük miktarlı paralarda yeterlidir.
- Yatırım fonuna yatırılan paralar, talep edildiği tarih itibariyle nakite çevirebilir.
- Faiz kazancı elde etmek istemeyenlere özel olarak faizsiz kazanç fonlarına para yatırılabilir.
- Uzun vadeli olarak çocuklar için yatırım yapmak isteyenlere özel portföy seçenekleri Ziraat Bankası tarafından sunulur.
Ziraat Bankası Değişken Fon
Ziraat Bankası tarafından sunulan fonlar arasında yer alan değişken fon; çocuklara özel değişken fon, birincil değişken fon ve ikincil değişken fon olmak üzere üçe ayrılır.
- Birincil Değişken Fon
Yatırım fonları arasında değişken fon aracılığıyla yatırım yapılması halinde; uzman portföy yöneticileri tarafından yapılan değerlendirme sonunda yatırım araçlarının hızlıca nakde çevrilebilme özelliğine göre portföy oluşturulur. Değişken fon aracılığıyla oluşturulan portföylerde özel ve kamu borçlanma araçlarına en az %45 en fazla %75 oranında yer verilir. Ayrıca sermaye piyasasında bulunan yatırım araçlarına da en fazla %40 oranında yatırım yapılır.
- İkincil Değişken Fon
İkincil değişken fon kapsamında oluşturulan belirli bir yatırım stratejisi yoktur. Genellikle piyasa koşullarına göre kısa veya uzun vadeli hareket edilebilir. İkincil değişken fonlarda portföyün en fazla %80’ına kadar sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılabilir.
- Çocuklara Özel Değişken Fon
18 yaşından küçük çocukların geleceğine yatırım yapılması amacıyla sunulan çocuklara özel değişken fon, orta ve uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Genellikle bono ve tahvil gelirleri üzerine yoğunlaşılır.18 yaşından küçük çocukların bu fona yatırım yapabilmesi için veli veya vasisinin iznine ihtiyaç duyar. Bu fonda minimum işlem tutarı 50 TL iken en fazla 10.000 TL’lik işlem yapılabilir.
Ziraat Bankası Katılım Fonu
Ziraat Bankası katılım fonu, BİST katılım 50 endeksinde işlem gören ortaklık paylarına odaklanır. Bu ortaklık payları ile Danışman Kurulunun izin verdiği ortaklık payları üzerinde işlem yapılarak portföyün arttırılması sağlanır. Bunlar dışında Danışman Kurulunun izni dahilinde kira sertifikaları, altın, altına dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılabilir. Katılım fonu aracılığıyla oluşturulacak portföy, yılın belli dönemlerinde yatırım yapılacak kişilere duyurulmaktadır.
Ziraat Bankası Serbest Fonlar
Ziraat Bankası’nın en yüksek gelir getiren yatırım fonlarından birisi olan serbest fonlarında; TL veya Döviz cinsinden sermaye piyasası araçlarına yatırım yapılması ön plandadır. Nitekim borsa ve borsa dışı sözleşmelere, varantlara, tahvil, bono, kira sertifikası gibi birçok yatırım aracı serbest fonlar kapsamında değerlendirilebilir. Serbest fonlara yatırılan birikimlerle bir yandan arbitraj fırsatları değerlendirilerek esnek bir kazanç elde ediliyor.
Ziraat Bankası Borçlanma Araçları Fonu
Ziraat Bankası borçlanma araçları fonu; TL veya Dolar cinsinden paralara yahut sermaye piyasası araçlarına yatırım yaparak en fazla karı elde etmeye çalışır. Yapılan yatırımlar neticesinde elde edilen kar ile arbitraj fiyatları değerlendirilerek kar marjı arttırılmaya çalışılır. Bunun yanında portföye tahvil ve bono gibi sabit getirili yatırım araçları eklenerek fon içi sabit gelir oluşturulur. Borçlanma araçları fonunda portföyün %80’ı özel ve kamu borçlanma senetlerine yatırılırken %20’si sermaye piyasaı araçları üzerinden değerlendirilir.
Ziraat Bankası Hisse Senedi Fonları
Ziraat Bankası hisse senedi fonları, BİST 30 endeksi fonu, temettü ödeyen şirketler fonu, gayrimenkul yatırım ortaklığı fonu olmak üzere üç farklı fondan oluşur. Bu fonlar; kendi arasında risk ve getiri oranına göre sınıflandırılmaktadır. Nitekim BİST 30 fonu en az riskli yatırım fonlarından biriyken gayrimenkul yatırım ortaklığı fonu biraz daha riskli bir yatırım aracıdır. Ayrıca bu fonlar için uygulanan kurallarda farklılık göstermektedir.
- BİST 30 Endeksi Fonu
Bist 30 endeksi fonunda seçilecek yatırım araçlarının kolay nakite çevrilmesine dikkat edilir. Bu fon aracılığıyla BİST 30’da yer alan hisse senetlerine en fazla %80 oranında yatırım yapılır. Portföyün geri kalanı ek yatırımlar için portföyde nakit olarak bekletilir.
- Temettü Ödeyen Şirketler Fonu
Bu fon uzun vadeli yatırımı esas alarak sermayenin aktif olarak kullanılmasına hizmet eder. Bu fonda toplanan paraların %80’ı BİST’te listelenen temmettü veren şirketlere yatırılır.
- Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Fonu
Bu fonda toplanan paraların %80’ı, BİST’te işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin hisselerine yatırılır.
Ziraat Bankası Fon Alım Satım İşlemleri
Ziraat Bankası aracılığıyla fon alım satım işlemleri yapmak isteyenler; Ziraat Bankası şubelerini, internet bankacılığını, cep bankacılığını, ATM’leri, telefon bankacılığını ve diğer aracı kurumları kullanabilirler. Ancak Ziraat Bankası aracılığıyla fon alım satımı yapılabilmesi için öncelikle bir yatırım hesabı açılması gereklidir. Yatırım hesabı açmak için Ziraat Bankası şubelerine giderek başvuruda bulunabilirsiniz.
Ziraat Bankası fonlarını, belli dönemlerde almak veya satmak için yatırım hesabınız aracılığıyla talimat düzenleyerek talimat tarihlerinde alım satım yapabilirsiniz.
Ayrıca Ziraat Bankası’nın sitesinden güncel olarak duyurduğu saatler aralığında fon alım satım işlemi yapılamamaktadır. Nitekim hafta içi 17:30 ile 18:00 saatleri arasında Ziraat Bankası yatırım fonları alım satım işlemleriniz askıda bekletilmektedir.
Ziraat Bankası yatırım fonları ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak için https://www.ziraatbank.com.tr/tr/bireysel/yatirim adresini ziyaret edebilir, hatta Ziraat Bankası müşteri temsilcisiyle iletişime geçerek size özel teklif vermelerini isteyebilirsiniz.