Banka Geciken Borçlar İçin Noterden Gelen İhtarname ve Sonuçları 

İhtarname, Noterlik Kanunu kapsamında insanların kanun, yönetmelik, sözleşme, örf ve adetten doğan haklarını, karşı tarafa hatırlatmaya veya bildirmeye hizmet eder. Bu kapsamda bankalar da kredi veya kredi kartı verdikleri müşterilerinin, borçlarını zamanında ödememesi halinde, borçlarını ödemeleri veya ödememeleri halinde yasal işlem başlatabileceği hakkında borçlulara ihtarname çekebilir. 

İnsanların çoğu ev, araba almak yahut nakde sıkıştıklarında kredi almak için bankaların kapısını çalmaktadırlar. Bankalardan bireysel veya ticari kredi talebinde bulunanlara, banka tarafından kredi veya kredi kartı verilir. Ancak bankadan aldığı kredi kartını veya krediyi ilk zamanlar düzenli ödeyen banka müşterileri zamanla maddi durumlarına bağlı olarak ödemeleri geciktirmekte hatta hiç ödememektedir. Bankadan alınan kredi ve kredi kartı borçlarının, borçlu tarafından ödenmemesi halinde borçlu hakkında yasal işlem yapılabilir. 

Bankalar, müşterilerini zor durumda bırakmamak ve parasını tahsil edebilmek için vadesinde ödenmeyen taksitler için ortalama olarak 100 gün bekler. 100 gün içerisinde borçluya, borcu ödemesi hakkında noterden bir ihtarname çekilir. İhtarname ile beraber banka avukatı defalarca borçluyu parayı ödemesi için arar. Borçlunun ilk geciktirdiği kredi taksitinden itibaren 62 gün geçmesi ile beraber borçluya ihtarname yollanabilir. İhtarnameyi alan borçlu, ortalama olarak 30 gün içerisinde borcunu ödemez yahut banka ile anlaşma yoluna gitmezse icra takibi ile karşı karşıya kalabilir. Noter aracılığıyla banka tarafından gönderilen ihtarname bir nevi borçlu son kez uyarılmış olur.

Bankanın Noter Aracılığıyla Gönderdiği İhtarname Ne İçerir 

Bankalar verdikleri kredi veya kredi kartı borçlarını ödemeyen borçlular hakkında yasal işlem yapmadan evvel borçlulara ikaz niteliğinde bir ihtarname gönderirler. Kanuni anlamda geçerli bir ihtarnameden bahsedilebilmesi için o ihtarnamenin bazı unsurları içerisinde bulundurması gereklidir. Öncelikle borçluya gönderilen ihtarnamenin hangi tarih, yevmiye numarasına sahip olduğu net olarak yazılmalıdır. Ardından alacaklı durumda bulunan yani ihtarname çeken banka ve onun avukatının isimleriyle beraber adreslerinin de ihtarnamede yer alması lazım olur. 

Borçluya gönderilen ihtarnamenin üzerinde, bankaya ödenmesi gereken taksitler ile gecikme faizlerinin brüt tutarı yazılı olur. Banka bu tutarın ödenmesi için borçluya ne kadar ek süre vermiş ise bunu ihtarnamede belirtir. Ayrıca belirli süre içerisinde ödenmesi halinde faizlerin alınmayacağına dair bir şerhte düşülebilir. Borçluya gönderilen ihtarnamede muhakak borcun ödenmemesi halinde borçluya karşı icra takibine başlanacağının bildirilmesi gereklidir. Bu saydığımız unsurları bulunduran ihtarnameler geçerli olarak kabul edilir. 

Noterden Gelen İhtarnameyi Alan Borçlular Ne Yapmalı 

Banka tarafından noter aracılığıyla gönderilen bir ihtarname aldığınızda, ilk olarak gönderilen ihtarnamenin ne için yollandığını, kime yollandığını inceleyin. Bazen bankalar, borçlu müşterilerini karıştırarak yanlış ihtarnameler gönderebilirler bu yüzden ilk önce ihtarnamenin size geldiğinden emin olun. Akabinde bankanın ihtarnamede bahsettiği borcun size ait olup olmadığına da dikkat edin. Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra ihtarnamenin doğru geldiğine kanaat getirirseniz, bankanın size verdiği süre içerisinde bankaya olan borcunuzu ödemeye çalışın. Eğer borcu ödeyecek maddi durumunuz yok ise, en azından borcunuzu yapılandırmaları için banka ile görüşmeyi deneyin. 

Noterden gelen ihtarnameyi tebliğ aldığınız tarihten itibaren bankanın size verdiği süre içerisinde ödeme yahut yapılandırma yapmazsanız banka sizin hakkınızda icra takibi başlatacaktır. Bankanın icra takibine girişmesi ile beraber ödeyeceğiniz takip masrafları, avukat ücretleri, gecikme faizleri ile beraber borcunuz %10-15 oranında artış gösterecektir. Bu nedenle banka tarafından icra takibi başlatılmadan evvel borcunuzu ödemeye çalışın. 

Bankanın ihtarname çekerek sizden ödemenizi istediği borcun, gerçekte olmadığını düşünüyorsanız, icra takibi aşamasında ödeme emrini aldıktan sonra 7 gün içerisinde borca itiraz etmeyi unutmayın. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sporsell