ref: refs/heads/v3.0

    Doğalgaz Faturası Hesaplama

    Doğalgaz faturaları aylık olarak ödenen ve zaruri ihtiyaçlarımızdan biridir. Peki doğalgaz faturası nasıl hesaplanır? Doğalgaz faturası itiraz edilebilir mi? Doğalgaz faturası sorgulama nasıl yapılır?

    Doğalgaz, neredeyse herkesin aldığı hizmetlerden biridir. Günümüzde iki farklı kanal aracılığı ile faturalandırılan doğalgaz hizmeti daha çok aylık faturalı olarak verilmektedir. Doğalgaz faturaları aylık olarak ödenen ve zaruri ihtiyaçlarımızdan biridir. Peki doğalgaz faturası nasıl hesaplanır? Doğalgaz faturası itiraz edilebilir mi? Doğalgaz faturası sorgulama nasıl yapılır?

    Doğalgaz faturasını evde kendiniz hesaplayarak aldığınız hizmeti görebilir ve herhangi bir sıkıntı veya olması gerekenden farklı bir faturalandırma görüldüğü takdirde gerekli mercilere itiraz başvurusu yapabilirsiniz. Bu yazımızda doğalgaz faturası hesaplama yolunu olabilecek en basit ifade şekli ile hazırladık.  İşte doğalgaz faturası hesaplama hakkında merak edilenler.

    Doğalgaz Sayacınızı Düzenli Olarak Kontrol Edin

    Doğalgaz faturası hesaplarken sayaç kontrolü yapmak gerçekten önemlidir. Sayacınızı düzenli olarak kontrol ederseniz aylık ne kadar gaz tüketimi sağladığınızı metreküp cinsinden öğrenebilirsiniz. Daha önce sayacınızı kontrol etmediyseniz fatura kesim tarihinizde sayacınızdaki endeksi not etmeli ve bir sonraki aya kadar beklemelisiniz. Son durumda elinizde var olan sayaç endeksinden bir ay önceki endeksi çıkararak aylık kaç metreküp gaz tüketimi gerçekleştirdiğinizi bulabilirsiniz. Bu ifadeyi doğrudan kullanmanız mümkün değildir. Düzeltilmiş tüketimi hesaplamanız gerekir.

    Düzeltilmiş Tüketim Hesaplama

    Düzeltilmiş tüketimi hesaplamak faturayı doğru hesaplamak için büyük önem taşır. Düzeltme katsayısı ile çarpılan aylık tüketilen m3 sayısı düzeltilmiş tüketimi verir. Düzeltilmiş tüketim katsayısı her ay düzenli olarak değişir. Bu katsayıya doğalgaz hizmeti aldığınız hizmeti aldığınız şirketten düzeltme katsayısı talebinde bulunarak ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak hizmet aldığınız doğalgaz şirketinin web sitesini de ziyaret edebilirsiniz.

    Ortalama Fiili Üst Isır Değer Bulma

    Ortalama üst ısıl değer yaklaşık 1 metreküp doğalgaz yandıktan sonra ortaya çıkan enerji miktarını ifade eden kavramdır. Enerji tüketimini kwh cinsinden bulmak isterseniz aşağıdaki formülü uygulamanız gerekir.

    Düzeltilmiş tüketim x fatura döneminde baz alınan fiili üst ısıl değeri / 860.42

    Doğalgaz Tüketiminde Kullanılan Birim Satış Fiyatı

    Genel olarak kullanılabilir olan iki adet doğalgaz birim satış fiyatı mevcuttur. Bu fiyatlar üzerinden işlem yapılmaktadır. Kullanılan enerji miktarının ödeme ile endexlenmesini hedefleyen bu sisteme göre her iki birim satış fiyatının da anlamları aşağıdaki gibidir;

    1 kWh doğalgaz enerjisinin fiyatını göstermeyi hedefleyen birim satış fiyatı; TL/ kWh

    1 metreküp doğalgaz enerjisinin fiyatını göstermeyi hedefleyen birim satış fiyatı; TL / metreküp

    Ortalama Perakende Satış Fiyatı

    Tüketim bedeli hesaplanırken yani bir aylık fatura tutarı hesaplanırken ortalama perakende satış fiyatı baz alınır. Ortalama perakende satış fiyatı da yaşadığınız ildeki doğalgaz dağıtım şirketinden öğrenilebilmektedir.

    Aylık olarak tüketim bedeli; kWh cinsinden tüketiminiz ile ortalama perakende satış fiyatının çarpılması ile elde edilir.

    Sistem Kullanım Bedeli

    Sistem kullanım bedeli aylık olarak aldığımız faturalarda her zaman farklı bir alanda gösterilmez. Bu bedelin perakende satış fiyatına dahil edildiği anlamına gelir. Sistem kullanım bedeli hesaplanırken aylık tüketiminiz ile (kWh cinsinden) sistem kullanım bedeli birim fiyatını çarpmanız gerekir.

    Katma Değer Vergisi

    Katma değer vergisi bilinen adı ile KDV hesaplamak oldukça kolaydır. Aylık olarak tükettiğimiz doğalgaz için devlete katma değer vergisi öderiz. Bu miktar %18 olarak bilinir. Ödediğiniz katma değer vergisini hesaplamak için sistem kullanım bedeli dahil olmak üzere tüketim bedeli ile 0,18 değerini çarpmanız yeterli olacaktır.

    Aylık Toplam Doğalgaz Faturası Hesaplama

    Aylık toplam doğalgaz faturasını hesaplamak için öncelikli olarak yukarıdaki hesaplamaları yapmış olmanız gerekir. Daha sonra ise tüketim bedeliniz, sistem kullanım bedeli ve katma değer vergisini toplayarak toplam fatura tutarınızı hesaplamanız mümkündür.

    Doğalgaz Faturası İtiraz Edilebilir mi?

    Doğalgaz faturasına itiraz etmek mümkündür. Eğer faturalarınızın harcadığınızdan çok daha fazla geldiğine inanıyorsanız doğalgaz faturanıza itiraz edebilirsiniz. Doğalgaz faturasına itiraz etmenin en kolay yolu vergi daireleri aracılığı ile itiraz etmektir. Vergi dairelerine itiraz etmek için başvurmadan önce hazırlamanız gereken bazı evraklar da bulunmakta. Bu evrakların hangileri olduğu ve doğalgaz faturasına nasıl itiraz edileceğine dair daha fazla bilgiye ulaşmak için Doğalgaz faturası nasıl itiraz edilir? Adlı yazımızı okuyabilir ve gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.  

    Doğalgaz Faturası Nasıl Sorgulanır?

    Doğalgaz faturası sorgulamak için kullanabileceğiniz birkaç farklı kanal mevcut. Bu kanallar aracılığı ile doğalgaz faturanızı sorgulayabilir ve geçmiş dönemlere ait doğalgaz borcunuz olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Doğalgaz faturası sorgulamak için doğalgaz taşıma hizmeti aldığınız şirket ile doğrudan görüşebilir ya da web sitelerini ziyaret ederek müşteri hizmetlerine ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte kullanabileceğiniz bir başka yol da doğalgaz faturası sorgulamak için e-devlet uygulamasını kullanmak olacaktır. E-devlet uygulaması üzerinden de sorgulama yapılabilmekte ancak hangi şirketten dağıtım hizmeti aldığınızı bilmelisiniz. Doğalgaz faturası sorgulama hakkında daha fazla bilgi için “Doğalgaz faturası sorgulama” adlı yazımıza tıklayabilirsiniz.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.