Banka & Finans

Finansal Borç Ne Demek?

Finansal borç, işletmenin mali piyasa ve herhangi bir kredi kuruluşundan almış olduğu borçların tamamıdır. Finansal borç, aynı zamanda mali borç anlamına da gelir ve bu şekliyle daha fazla kullanılır. 

İşletmeler, farklı nedenlerden dolayı piyasadan borç alırlar ve bunların farklı özellikleri vardır. Kimisinin vadesi daha uzun iken, kimisinin faizi daha düşüktür, kimisinin ise ödeme planında farklılıklar vardır. Dolayısıyla da sabit bir borç durumundan bahsedilmesi söz konusu değildir.

İşletmeler tarafından alınabileceği farklı finansal borçlar vardır. Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Bankalardan alınan krediler
  • Bono ve senetler
  • Tahviller
  • Menkul kıymetler
  • Diğer mali borçlar

Finansal Borçların Önemi

Bir kurum ya da işletme için finansal borçların planlanmasının çok iyi yapılması gerekir. Burada yapılacak bazı hatalar, işletmenin iflasına kadar gidebilir ki, bu durum son derece olumsuz olarak belirtilebilir.

İşletmenin değerine bağlı olarak aldığı borçların miktarı değişkenlik gösterir. Bazı işletmeler, bankalardan aldıkları krediler ile ihtiyaçlarını karşılayabilirken, bazıları için söz konusu durum yeterli olmamaktadır. Bundan dolayı farklı finansal borçlara yönelirler.

Finansal borçlar, işletmelerin bilançolarında fazlaca yer kaplar. Vadeye bağlı olarak bilançoya aktarılan borçların sınıflandırılması söz konusudur. Başlangıçta uzun vadeli olan borçlar, zaman içinde kısa vadeli borçlara dönüşür ve bunların planlamasının yapılması gerekir.

Finansal borçların alındığı banka ya da diğer finans kuruluşları ile mutabakat sağlanması söz konusu olur. Eğer mutabakat sağlanamaz ise envanter işletme kayıtlarına göre çıkarılır ve ihtilaflı olarak kabul edilir. Daha sonra ihtilafın nedeni araştırılır ve buradan elde edilen sonuca göre mutabakat sağlanır ve borcun ödenmesi gerçekleştirilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu