Banka & Finans

Kredi Kart Aidatı Nasıl Geri Alınır? 

Kredi kartı aidatı, bankaların müşterilerine verdikleri kartlarının işletim ücretleri, masrafları, vergilerine karşılık olarak her sene kredi kartı sahiplerinden aldığı 50 lira ile 200 lira arasında ki ücrettir. Kredi kartı aidatı, 2014 senesinden önce kanunda açık olarak düzenlenmediği için geçmiş yıllara ait kredi kartlarının iadesi konusu gündeme geldi. 2015 Yılında Yargıtay Hukuk Dairesi tarafından verilen bir kararda kredi kartı sahiplerinin 2014 öncesi ödedikleri kart aidatlarının iade edilebileceğine karar verildi. Bu karardan sonra yüzbinlerce kart sahibi, bankalara ödedikleri kredi kart aidatlarını alabilmek için bankalara koşturdu. 

2014 yılından sonra kredi kartı aidatı alıp almamak bankanın insiyatifinde olmakla beraber her banka BDDK yönetmeliği kapsamında mutlaka bir tane aidatsız kart hizmeti sunmak zorundadır. 2014 yılından öncesine ilişkin dönemde ise; banka ile kredi kartı sahibi arasındaki sözleşmeye bakılarak kredi kartı aidatı iade istenebilir. Tarafların aralarında imzaladıkları kredi kartı sözleşmesinde, kredi kartı aidatı alınmayacağına dair bir şerh düşülmüş ise, kredi kartı aidatı geri alınabilir. Eğer taraflar aralarında kredi kartı aidatının ödenmesi konusunda anlaşmışlarsa o halde kredi kartı sahibi mahkemeye başvursa dahi kredi kartı aidat iadesini alamazlar. 

Kredi Kartı Aidatı Geri Alma Taktikleri

Taraflar aralarında imzaladıkları kredi kartı sözleşmesinde, aidat alınmayacağına kararlaştırmış olmalarına rağmen kredi kartı sahipleri 2014 yılı öncesinde bankaya ödediği aidat ücretlerini geri alabilir. Kredi kartı aidatını iade almak için aşağıdaki yönergeyi takip edebilirsiniz. 

  • Müşteri Temsilcisi İle Görüşün 

Kredi kartınıza ilişkin ödediğiniz aidatları geri almak isterseniz, ilk olarak bankanızın müşteri temsilcisine bağlanarak kredi aidatını iade almak istediğinizi söyleyin. Bankalar genellikle haklı bile olsalar kaybetmek istemedikleri müşteriler için kart aidatı iadesi yapmaktadırlar. Eğer müşteri temsilcisi size olumsuz olarak geri dönüş yaparsa, kredi kartınızı kapatmakla tehdit ederek aidat iadesini alabilirsiniz. 

  • Tüketici Heyetine Başvurun 

Müşteri temsilcisi ile yaptığınız görüşmenin olumsuz sonuçlanması halinde tüketici heyetine başvurabilirsiniz. Banka ile aradığınızda yaptığınız sözleşmede aidat alınmayacağı hususunda anlaşmışsanız tüketici hakem heyetine başvurarak kesin olarak para iadesi alabilirsiniz. Tüketici hakem heyeti talebinizi ortalama 1-3 ay içerisinde değerlendirerek talebiniz hakkında karar verir. Tüketici hakem heyetinden olumsuz bir karar almanız halinde tüketici mahkemesine başvuruda bulunabilirsiniz. 

2014 yılından sonra kredi kartı aidatları konusunda BDDK tarafından bir yönetmelik çıkarıldı. Bu kapsamda bankalar zorunlu olarak aidatsız kart hizmeti vermelerinin yanında hukuki olarak aidatlı kartlar da vermektedir. Bu nedenle ileride kart aidatı ödememek için kart alırken banka ile yaptığınız sözleşmede kart aidatı alınmayacağı konusunda bir şerh düşülmüş olmasına dikkat edin. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu