Veganlık ile Vejetaryenlik Arasındaki Farklar

Veganlık nedir?

Giderek yaygınlaşan bir yaşam stili olan veganlık ülkemizde de oldukça yayılmaya başladı. Ülkenin genç kesimi tarafından daha çok bilinmekte ve uygulanmakta olduğu açık. Bugün sizleri veganlık konusunda bilinçlendireceğiz. Öyleyse Veganlık nedir? Vegan terimi ilk olarak 1944 yılında Donald Watson tarafından kullanılmıştır. İnsanların hayvan kaynaklı besinleri tüketmesine karşı olduğu bir yaşam şeklidir. Hayvanların derisinden, gıdasından (yumurta, süt, bal vs.) hayvansal kaynaklı yağlardan faydalanmayı reddederler. Menfaatlerimiz uğruna hayvanların zulm görmelerine ve hayatlarından olmalarına karşı bir görüştür. Bütün hayvanları korumak ve onların da duyguları olduğunu, canlarının yandığını ve hayatta kalmak için mücadele verdiklerini savunmaktadırlar. Son zamanlarda ülkemizde de oldukça popülerleşen veganlık pek çok gencin yaşam tarzı olmuştur.

Veganlık ve vejeteryanlık arasındaki fark nedir?

Veganlık ve vejeteryanlık arasındaki farklar aslında nettir. Vejeteryanlık yaşam stili aslıda vegan yaşam stiline bir geçiş olarak söylenebilir. Vegan kişiler hayvansal kaynaklı hiçbir ürün ve yiyeceği kullanmazlar. Hayvanlar ile ilgili hiçbir şeyden yararlanmazlar. Bir taraftan da vejeteryanlık ise 4 gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar birbirinden reddettikleri hayvansal kaynaklara göre farklı olmaktadır. Bu grupları şu şekilde maddeleyebiliriz.

  1. Ovo- vejeteryanlar et ve süt kaynaklı besinleri tüketmezlerken yumurta besininden yararlanırlar.
  2. Lacto vejeteryanlar et ve yumurta gibi besinleri tüketmeye karşıdırlar ancak süt
  3. Lacto ovo vejeteryanlar et kaynaklı besinleri tüketmezlerken süt ve yumurtayı
  4. tüketmektedirler.
  5. Ve son olarak veganlık ise hayvansal kaynaklı hiçbir besinin tüketimi ve yararlanmasını kabul etmemektedirler.

Vegan beslenme sağlıklı mı?

Pek çok kişi vegan beslenmenin sağlıklı olmadığını düşündüğü için veganlığı yanlış olarak kabul etmektedir. Vegan kişilerin karşı et ve hayvan ürünlerinden beslenmedikleri için sağlıksız oldukları bile düşünülmektedir. Öyleyse bu algı doğru mudur yoksa Vegan beslenmek sağlıklı mı? Vegan beslenmek pek çok kişi için korkunç ve sağlıksız görülse de dengeli beslenme ile oldukça sağlıklı olabilmektedir. Son zamanlarda dengeli vegan beslenmenin çocuklar için de oldukça sağlıklı olduğu öne sürülmektedir. Veganlığın reddettiği pek çok hayvansal gıdaların alternatifini yapmak mümkün. Süt yerine kullanılan badem veya soya sütleri ile vegan yoğurt ve peynirler elde etmeniz mümkün. Bununla beraber pek çok farklı besin ile elde ettikleri karışımlar sayesinde ete alternatif yiyecekler hazırlanabiliyor. Veganlık bizim ülkemizde de giderek yaygınlaşmakta. İstanbul’da ilk vegan kasap Kadıköy ilçesinde hizmet vermeye başladı. Bu haber vegan arkadaşlarımızı gerçekten çok mutlu edecek.

Sağlık ile ilgili diğer makalemize göz atmayı unutmayın. Avokado Yağı Cilde ve Saça Faydaları 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sporsell