Banka & Finans

Ziraat Bankası Nakdi Krediler

Ziraat Bankası nakdi krediler, Ziraat Bankası tarafından sadece kurumsal işletmelere verilen kredi türünü ifade etmektedir. Kamu bankası olan Ziraat Bankası, ülkenin ekonomisinin gelişmesi, üretimin ve ihracatın artması amacıyla Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelere destek olmak, acil nakit ihtiyaçlarını karşılayabilmek için nakdi krediler vermektedir. Ziraat Bankası tarafından verilen nakdi krediler; Rotatif kredi, Spot kredi, Gün içi kredi, Döviz kredileri, İskonto kredisi, Nakit yönetim kredisi, taksitli krediler, ticari kredili mevduat hesabı olmak üzere sekize ayrılmaktadır.

Ziraat Bankası’nın sekiz farklı kategoriye ayırdığı nakit kredileri, hitap ettiği kesim, vade ve faiz seçenekleriyle birbirlerinden ayrılmaktadır. Ziraat Bankası tarafından verilen bu nakdi kredinin türlerini, kurumsal işletmeler için ayrı ayrı derledik.

Rotatif Krediler

Rotatif kredi, kısa vadeli likitide ihtiyacı duyan kurumsal müşterilerin anlık nakit sıkıntısını çözmek amacıyla maksimum 12 ay vade seçeneği ile Ziraat Bankası tarafından verilen nakdi kredi türüdür. Ziraat Bankası ile çalışan kurumsal işletmeler, Rotatif kredi talebinde bulundukları gün içerisinde kredilerini hesaplarından çekebilirler. Rotatif krediler için günlük, haftalık, aylık yahut dönemlik olarak faiz uygulanabilir.

Spot Krediler

Acil nakit ihtiyacı bulunan kurumsal işletmeler için sabit ve uygun faiz oranları ile sunulan Spot krediler, kredinin geri ödendiği tarihe kadar sabit faiz üzerinden hesaplanmaktadır. Ziraat Bankası tarafından verilen spot krediler ile kurumsal işletmeler aldığı krediyi hangi tutarda ve hangi zamanda ödeyeceğini öngörebildiği için piyasa koşullarına karşı temkinli olabilirler. Spot krediler için duyurulan sabit bir vade ve faiz seçeneği mevcut değildir. Kredi için belirlenecek olan vade ve faiz seçenekleri, spot kredi talebinde bulunulan günün sonunda saptanacak ekonomik şartlara göre tespit edilmektedir.

Gün İçi Krediler

Ziraat Bankası’nın kurumsal müşterileri için sunduğu gün içi kredisi, mesai günleri içerisinde nakit sıkıntısına düşen, para transferi sırasında eksik miktar parası bulunan kişilerin faaliyetlerine devam edebilmesi için gün sonuna kadar bir gün vadeli olarak verilmektedir. Gün için kredisi sayesinde kurumsal işletmeler, gün içerisinde yaşadıkları nakit sıkıntılarına anlık çözümler üretebilirler.

  • Gün içi kredileri günlük kullandırıldığı için; kredinin kullandığını günün sonuna kadar kredi miktarının Ziraat hesabına yatırılması gereklidir.
  • Gün sonuna kadar geri ödemesi yapılmayan krediler için ticari kredi prosedürü uygulanarak, kredi faiz ve vergi masrafları eklenecektir.
  • Gün içi kredilerinden yararlanmak isteyen kurumsal müşterilerin, Ziraat Bankası’ndan daha önce nakdi kredi kullanmış ve sorun yaşamadan geri ödemiş olması gereklidir.

Döviz Kredileri

Döviz kredileri, ihracat ve ithalat üzerine faaliyet gösteren kurumsal işletmelerin, ihracatı arttırması ve ülkeye giren para miktarını arttırması amacıyla verilen nakdi kredi türüdür. Nitekim ihracat yahut ithalat yapan kurumsal işletmeler, sevkiyat zamanında yaşadıkları nakit sıkıntılarını 60 ay vadeli olmak üzere Ziraat Bankasından aldıkları döviz kredileri ile finanse edebilirler. Döviz kredilerinden yararlanabilmek için kurumsal firmaların ihracat taahhüdü vermesi gereklidir. Ayrıca ihracat taahhüdünü yerine getiren firmaların aldıkları döviz kredileri için geri ödeyecekleri vergi, resim, harç ve fon gibi masraf kalemlerinde muafiyet uygulanır.

İskonto Kredisi

İskonto kredisi, mal ve hizmet alım satımı yapan kurumsal işletmelerin, verdikleri hizmet yahut sattıkları mal karşılığında aldıkları senetlerin, vadesi gelmeden evvel Ziraat Bankası’na devredilmesi karşılığında alınan nakit kredi türüdür. Ziraat Bankası, kurumsal firmalardan aldığı senetler karşılığında uygun oranlarla iskonto kredisi vermektedir. Ancak iskonto kredisi talep ederken bankaya ibraz edilecek senetler en çok 6 vadeli olması gereklidir. Ziraat Bankası tarafından verilen iskonto kredilerine başvuran kurumsal firmalar ellerindeki senetleri paraya çevirerek faaliyetlerini sürdürmeye devam edebilirler.

Nakit Yönetim Kredisi

Nakit yönetim kredisi, Ziraat Bankası üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan prim; Turkcell, Vodafone, Türk Telekom, Avea gibi firmalara yapılan fatura ödemelerinin, ödeme tarihi itibariyle Ziraat Bankası tarafından ödenen nakit kredisi türüdür. Nakit yönetim kredisi, kurumlara ödeme yapması gereken ancak dönemlik olarak nakit sıkıntısı içerisinde bulunan işletmelerin, kurumlara ödeme yapması için kullandırılan bir kredi olması sayesinde işletmelerin faaliyetlerini durdurmadan devam etmesine hizmet etmektedir.

  • Nakit yönetim kredisi kapsamında alınan kredilerin, opsiyon vadesine kadar bankaya geri ödenmesi gereklidir. Ayrıca bu kredi türünden yararlanmak isteyen kurumsal işletmelerin daha önce Ziraat Bankası aracılığıyla başarılı sonuçlanmış nakdi kredi geçmişinin bulunması gereklidir.

Taksitli Krediler

Taksitli krediler, kurumsal işletmelerin faaliyetlerini sekteye uğratmadan devam edebilmesi ve işletmelerini büyütebilmeleri amacıyla ihtiyaç duydukları nakit paranın kredi olarak verildiği nakit kredi türüdür. Bu kredi türünün en büyük avantajı Ziraat Bankasından alınan nakit kredi, belirlenen tarihlerde taksitler halinde bölüm bölüm ödenmesidir.

Taksitli krediler için başvuruda bulunan kurumsal işletmenin şartlarına göre vade ve faiz seçenekleri sunulmaktadır. Ayrıca kurumsal işletmenin ödeme güçlüğüne düşmemesi için bir ödeme planı hazırlanmaktadır.

Ticari Kredili Mevduat Hesabı

Ticari kredili mevduat hesabı, ticari hesabında para bulunmayan kurumsal işletmelerin, o gün içerisinde yapması gereken ödemelerini gecikme olmadan herhangi bir faiz işlemeden zamanında ödeyebilmesi amacıyla Ziraat Bankası tarafından sunulan bir nakit kredisi hesabıdır. Nitekim ticari kredili mevduat hesabı sahipleri, hesaplarında para olmasa dahi Ziraat Bankası tarafından hesaplarına tanınan ek kredi tutarında hesaplarından işlem yapabilirler. Ticari kredili mevduat hesabından kullanılan paralar, kısa vadeli olarak verilir. Hesaptan ek olarak kullanılan krediler için aylık ve üç aylık süreçlerle faiz hesaplanır. Dönem içerisinde hesap bakiyesinden ticari kredi kullanılan günlerin hesabı dönem sonunda çıkarılır ve hesaplanan faiz tutarı, hesap tarihinde kurumsal işletmenin hesabından kesilmektedir.

Ziraat Bankası’nın sadece kurumsal işletmeler için sunduğu nakit kredilerinden yararlanabilmek ve başvuruda bulunmak için şubeye gitmeniz gerekmektedir. Ayrıca Ziraat Bankası tarafından sunulan nakdi krediler hakkında daha detaylı bilgi almak için https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/krediler sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu