Banka & Finans

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Ev alma hayaliniz varsa, sizi bu hayale yaklaştıracak olan en uygun adım konut kredisi başvurusudur. Konut kredisi ile her ay kira ödemek yerine kendi evinizi almak için taksit ödeyebilirsiniz. Bankalar, evi teminat altına almak şartı ile oldukça uygun krediler veriyor. Ancak bu noktada devreye girmekte olan konut kredisi faiz ve vade oranlarına dikkat ederek sizin için en uygun olan krediyi bulmanız gerekiyor.

Konut Kredisi Alınmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Konut kredisi sayesinde, kira öder gibi ev sahibi olabilirsiniz. Tüm bankalar komut kredisi imkânı sağlıyor. Ancak bazı bankalar farklı şartlar ile karşınıza çıkabiliyor. Konut kredisi başvurunuzun onaylanması için bazı bankalar farklı şartlar ve gerekçeler sunuyor. Konut kredisi alırken dikkat edilmesi gerekenler ise şunlardır:

  • Konut kredisi almadan önce kredi notunuzu öğrenmeniz oldukça önemlidir. Kredi notu, geçmişte çekmiş olduğunuz kredilerin istatistiklerinin hesaplanması sonucu elde edilir. Bankalar, kredi vermeden önce kredi notuna bakarlar. Bu nedenle eğer kredi notunuz düşük ise konut kredisi alamayabilirsiniz.
  • Konut kredisi vermekte olan bankaların faiz oranları değiştiğinden dolayı faiz oranlarına dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Faiz oranı size uygun olan banka ile anlaşma yaparak daha uygun fiyata konut kredisi sahibi olabilirsiniz.
  • Kat mülkiyeti de konut kredisi verirken dikkat edilen etkenlerden biridir. Kat mülkiyeti olan evlerde konut kredisi daha fazla verilmektedir.
  • Kredi, sizin gelir raporunuza göre verilmiş olduğu için ev fiyatı fazla olduğu zaman kredi yetersiz kalabilir.

İlginizi Çekebilir! Konut Kredisi Faiz Oranları

Konut Kredisi İşlemleri Nelerdir?

Konut kredisi almak için gerekli olan prosedür ve işlemler oldukça kolaydır. Birtakım işlemler ile de işinizi daha fazla kolaylaştırabilirsiniz. Konut kredisi işlem süreci içerisinde öncelikle yapmanız gereken kredi uygunluk durumunuzu kontrol etmek için online ortamda başvuru yapabilirsiniz. Bankalar online olarak yapılmış olan kredilerde daha çabuk davrandıkları için kişinin başvurusu kabul edilirse kredi, anında kişinin hesabına aktarılır.

Konut Kredisi Almak İçin Gerekli Olan Belgeler

Konut kredisi çekmek için bazı belgelere sahip olmanız gerekmektedir. İstenmekte olan bu belgeler bankadan bankaya değişiklik gösterse de her bankada istenmekte olan belgeler vardır. Bu belgelerin dışında herhangi bir belge istenip istenmediğini öğrenmek için komut kredisi alınacak olan bankayla iletişime geçip hangi belgelerin istenildiğinin öğrenilmesi gerekmektedir. Her bankada istenilmekte olan belgeler ise şunlardır:

  • TC kimlik numarasını üzerinde yazılı olarak bulunan nüfus cüzdanı
  • Muhtarlık ya da e-devlet üzerinden çıkartılabilen ve nerede oturduğunuz belirtmekte olan ikametgâh belgesi
  • Kişinin ne kadar geliri olduğunu belirten gelir belgesi

İpotekli Konut Kredisi

Konut kredisi almak için ipotek de kullanılabilir. İpotekli konut kredisi sayesinde sigortasız bir şekilde konut kredisi sahibi olabilirsiniz. Üzerinize kayıtlı olan bir gayrimenkul ya da arsanız bulunuyor ise ipotekle kredi çekme ihtimalini göz önünde bulundurarak kredi alabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaparken farklı olarak sizden eşinizin yazılı onayını isteyeceklerdir.

Konut Kredisine Kimler Başvurabilir?

Konut kredisi başvurusu, belirli kişiler tarafından yapılabilen bir işlemdir. Konut kredisi alabilmek için öncelikle kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ayrıca bu kişinin gelirini olması ve bu geliri belgeleyebiliyor olması da gereklidir. Bunun dışında konut kredisi alacağınız banka sizden birtakım belgeler isteyecektir. Bankanın sizden istemiş olduğu belgeleri bankaya teslim etmeniz gerekir.

Konut kredisi alabilmek için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri ise kredi notudur. Bankalar kişinin kredi notuna bakarak konut kredisi verip vermeyeceğine karar verir. Bu nedenle krediye başvurmadan önce kredi notunuza bakmanız ve kredi notunuz yeterli değilse kredi notunuzu yükseltmeniz gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu