Deprem Hakkında Bilinmesi Gereken Olmazsa Olmazlar
Depremler geçmişten günümüze hep var olmuş olan ve insan hayatı için tehlike düzey oldukça yüksek bir doğal afettir. Depremlerin engellenmesi mümkün değildir. Ancak deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olarak bilinçli hareket edilmesi durumunda depremden en az hasarla kurtulmak da mümkündür. Günümüz dünyasında deprem bir doğal afet olarak birçok insanın canını alan korkunç bir durum olarak görülüyor.
Depremlerin meydana gelmesini engellemek mümkün olmasa da depremden ortaya çıkan hasarı engellemek mümkündür. Güvenli yapılar inşa edilmesi, deprem hazırlıklarının bireysel olarak yapılması ve benzeri bazı faaliyetler depremlerden çok daha az hasar ile kurtulmayı mümkün hale getirir. Deprem hakkında bilinmesi gereken olmazsa olmazlar hakkındaki bu yazımızı okuyarak yapmanız gerekenler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İçindekiler
Deprem Öncesinde Yapılması Gereken Hazırlıklar
Deprem kendisi engellenemeyen ancak tedbir alınarak etkisi azaltılabilen bir doğal afet olarak biliniyor. Depremden korunmak için ise yapmanız gereken bazı önemli faaliyetler vardır. Bunları gerçekleştirerek kendinizi depreme karşı maksimum korumaya almanız mümkün. Öncelikli olarak yaşam alanlarının depreme karşı ne kadar dayanıklı olduğuna dair yapılan testleri kendinize ev seçmeden önce mutlaka inceleyin. Deprem çantası ve deprem sigortası gibi mağduriyet yaşamamanız için öncesinde yapabileceğiniz başka faaliyetler de bulunuyor. Deprem öncesinde yapılması gerekenler hakkında bazı önemli maddeler halinde derledik. İşte deprem öncesinde yapılması gereken hazırlıklar.
- Yaşadığımız yerleşim yerini özenle seçmeliyiz. Yaşadığımız evlerinin temelinin yumuşak toprak olmamasına dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda yaşadığımız evlerin yapı tekniğine ve inşaat yönetmeliğine uygun olarak yapıldığından emin olunmalıdır.
- Yaşadığımız evlerde olası bir deprem sonrası mağduriyet yaşamamak için deprem sigortası yaptırılmalıdır.
- Depremden önce deprem çantası hazır bulundurulmalıdır. Deprem çantası hazırlamayı çoğumuz önemsiz olarak görsek de deprem anında enkaz altında kalma durumunda en önemli ihtiyaçlarımızdan biri olacaktır.
- Dolap, kitaplık gibi devrilme tehlikesi olan mobilyalar duvara sabitlenmelidir. Çünkü olası bir deprem durumunda eşyaların üzerinize devrilmesi hayatınızı tehlikeye atabilir.
Deprem Anında Dikkat!
Deprem anında birçokları yaptıkları yanlış hamleler nedeni ile yıkıntı altında kalabiliyor. Bu gibi durumlara düşmemek için deprem anında yapmanız gerekenleri öncesinde öğrenmeniz şarttır. Deprem anında yapılması gerekenleri sizler için bu yazımızda derledik. Aşağıda yer alan maddeleri olası deprem anlarında hızlı ve sakin bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.
- Deprem anında kapalı bir alanda iseniz, yaşam üçgeni oluşturulmalıdır. ( çök – kapan – tutun )
- Sabitlenmemiş olan dolap, kitaplık, pencere gibi eşyalardan uzak durulmalıdır. Sağlam olan masa, sıraların yanlarında yaşam üçgeni oluşturulmalıdır.
- Baş iki el arasına alınarak ya da bir koruyucu malzeme ( kitap, yastık gibi) ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.
- Sakinliğinizi korumalısınız ve merdiven ya da asansörleri kullanmamalısınız.
- Balkonlardan ya da pencerelerden atlanılmamalıdır.
- Telefonları acil durumlar dışında kullanmamalısınız.
- Sarsıntı geçtikten sonra enkaz altında değilseniz önemli eşyaları alıp hızlı ama dikkatli bir şekilde binayı terk edip toplanma alanlarına gidilmelidir.
- Enkaz altında iseniz gerekmedikçe hareket etmemeli ve yardımın gelmesini beklemelisiniz. Bu durumda acil durum çantasının yanında olduğuna emin olmalısınız.
- Deprem anında açık alanda iseniz enerji hatları ve direklerinden, diğer binalardan, ağaçlardan, duvar dipleri gibi yerlerden uzak durulmalıdır.
- Binalardan düşebilecek olan maddelerden korunmalıdır.
- Seri ama dikkatli bir şekilde toplanma alanlarına gidilmelidir.
İlginizi Çekebilir! Yapay Zeka İş Dünyasını Nasıl Etkiler?
Deprem Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Deprem sonrasında yapılması gereken şeyler depremzedenin durumuna göre değişebilir. Eğer depremzede yıkıntı alanından kurtulabilmişse mutlaka en yakın sağlık personeline görünerek sağlığını kontrol ettirmelidir. Deprem gibi doğal afetler beraberinde insanların şoka girmelerine neden olabilir. Deprem sonrasında yapılması gerekenler için aşağıda yer alan listeyi inceleyebilirsiniz.
- Eğer kapalı bir alanda iseniz kendi güvenliğinizden emin olduktan sonra çevrenizdekilerin güvenliğini ve yardım edip edemeyeceğinizi kontrol edin.
- Depremden sonra oluşması muhtemel olan yangınlar için doğalgaz vanasını kapatmalısınız. Gaz kokusu almanız durumunda camları ve kapıları açarak hızlı bir şekilde binayı terk edin
- Dökülen parçaları alandan temizleyin.
- Radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçları aracılığıyla bildirilen uyarıları dinleyin.
- Acil durum çantanızı yanınıza alarak hızlı ama dikkatli bir şekilde en yakın toplanma alanlarına gidin.
- Çöken binaların etrafında dolaşmayın ve bağırmayın. Yüksek ses dalgaları yıkıntıların hareketlenmesine neden olabilir.
İlginizi Çekebilir! 2020 Yılını Felakete Dönüştüren 5 Olay
Yıkıntı Altında Mahsur Kaldığınızda Yapmanız Gerekenler
Deprem sonrasında yıkılan bina içerisinde mahsur kaldıysanız yapmanız gereken bazı şeyler bulunuyor. Öncelikli olarak sağlık durumunuzu kontrol ederek sakinleşmeye çalışın. Sonrasında aşağıda olduğunuzu yukarıdakilere duyurabilecek kanallar olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bulunduğunuz konumu arama kurtarma ekiplerinin keşfedebilmesi beraberinde içinde bulunduğunuz zor durumdan kurtulmanız için büyük bir adım olacaktır. Ekiplere seslenirken birden çok yüksek ses ile bağırmayın. Kademeli olarak sesinizi yükseltin. Yıkıntı alanlarında yüksek ses bazı yıkık parçaların yerinden hareket etmesine neden olabilir. Bu da üzerinize başka yıkıntıların düşmesine neden olabilir. Bu nedenle yıkıntı altında iken sesinizi yükseltirken dikkat etmelisiniz. Mutlaka el ve ayaklarınızı kontrol edip edemediğinizi öğrenin. Sürekli hareket ederek enerjinizi boşa harcamaktan kaçının.
Arama kurtarma ekipleri her ne kadar hızlı çalışsa da temelde yıkıntı altında kalan insanların yanlış bir hamle ile başka yıkıntıların da altında kalmamaları için dikkatle hareket eder. Bu gibi nedenler beraberinde arama kurtarma ekiplerinin daha yavaş ve dikkatli hareket etmelerini zorunlu kılar. Yıkıntı altında iken yanınızda deprem çantanız varsa bu sizin için büyük bir şans olabilir. Deprem çantası içerisinde yer alan besin ve suyu yavaş yavaş tüketin. Yıkıntı altında ne kadar kalmak zorunda olabileceğinizi bilemediğinizden kaynaklarınızı düzgün kullanmalısınız. Aşağıda yer alan bazı maddeler yıkıntı altında kaldığınızda yapmanız gerekenlerin genel bir özeti şeklinde ifade edilmiştir.
- Sakinliğinizi koruyun ve durumunuzu kontrol edin.
- Hareket kabiliyetiz kısıtlı ya da yoksa hayati tehlikelere yol açabilecek olan hareketlerden kaçının.
- Enerjinizi tasarruflu biçimde kullanmalısınız. Bu yüzden hareketlerinizi kontrol altına alın.,
- El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız varlığınızı belli etmek için zemine, gaz tesisatlarına vurun.
- Sessinizi kullanabilecek durumda iseniz enerjinizi kontrollü bir şekilde kullanarak kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve sesinizi duyurmaya çalışın.
Deprem içerisinde bulunan herkesi zor durumda bırakan bir doğal afettir. Depremden korunmak için korunaklı yapılarda ikamet etmeyi tercih edebilirsiniz. Yapıların güvenliği hakkında bilgi sahibi olmadan yapılara yerleşmemeniz önerilir.